Lakáskiadás közjegyzővel – Önkéntes kiköltözési nyilatkozat

Nem akar kiköltözni a bérlő a lakásból? Késik a bérleti díj fizetésével? Tartozást halmozott fel?
Az ígéretesnek induló bérbeadás kiköltözés nyilatkozat nélkül könnyen rémálommá válhat, amikor a tulajdonos a fenti problémákkal szembesül.

Az ingatlan bérbeadás során gyakori probléma, hogy a bérlő nem akar kiköltözni az ingatlanból vagy nem akarja fizetni a bérleti díjat és a rezsit. Ebben a cikkben kiderül, mi az a titkos összetevő, melynek segítségével megelőzhetőek a kellemetlenségek. Egyre elterjedtebb, hogy a tulajdonosok a lakás kiadása előtt,  közjegyzői okiratba foglalt kiköltözési nyilatkozat aláírását kérik a bérlőtől, annak érdekében, hogy elkerüljék ezt a problémát.

Mi az önkéntes kiköltözési nyilatkozat?

Az önkéntes kiköltözési nyilatkozat egy egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat.
A bérlő kötelezettséget vállal arra hogy, ha az ingatlan bérleti szerződés bármilyen okból vagy módon megszűnik, akkor legkésőbb a bérleti jogviszony megszűnését követő napon a bérleményt:

  • a vele együtt a bérleményben tartózkodó személyekkel együtt elhagyja
  • ingóságait elszállítja
  • a bérleményt a bérbeadó birtokába visszaadja 

Az önkéntes kiköltözési nyilatkozat egy olyan közokirat, amely közvetlenül végrehajtható. Amennyiben az ingatlan bérleti szerződés bármilyen okból megszűnik és a bérlő nem akarja elhagyni a bérleményt, akkor a bérbeadónak nem kell bírósághoz fordulni. Peres eljárás nélkül, hatósági közreműködéssel kiköltöztethető a bérlő.

A kiköltözési nyilatkozat kérhető fizetésre is, ez az jelenti, hogy amennyiben a Bérlő a bérleti díj és egyéb kötelezettségek (pl közös költség, közüzemi számlák) fizetésének nem tesz eleget, a tulajdonosnak jogában áll közvetlen végrehajtási eljárást indítani.

önkéntes kiköltözési nyilatkozat

Kiköltözési nyilatkozat minta használatával?

A kiköltözési nyilatkozat elkészítése közjegyzői szakértelmet igényel, minden esetben az adott ügy egyéni részletei képezik az okirat tartalmát, ezért sincs olyan egységes kiköltözési nyilatkozat minta, amelyet a fiókból előhúzva használhatunk.
Milyen tartalmi elemei vannak a közjegyzői okiratba foglalt kiköltözési nyilatkozatnak?

  • Tartalmazza a bérlő vagy bérlők személyazonosságának igazolásához szükséges adatait, lakcímét.
  • Feltüntetésre kerülnek a bérlemény pontos helyrajzi adatai, valamint a bérbeadás időtartamára vonatkozó információk.
  • A bérlő nyilatkozattétele (egyoldalú kötelezettségvállalás) a bérleti jogviszony megszűnése esetén történő kiköltözésre az ingatlanból, illetve annak részletei az ingatlan állapotára vonatkozóan.

A teljesség igénye nélkül felsorolt tartalmi elemek is megmutatják, hogy a kiköltözési nyilatkozat minta nem releváns, hiszen minden nyilatkozat egyedi, az ügyfelek személyére, igényeire szabva.

Hol tudok kiköltözési nyilatkozatot csináltatni?

A kiköltözési nyilatkozat elkészítését a közjegyzői irodákban kérhetjük. Telefonon felkeressük az általunk kiválasztott közjegyzői irodát, és időpontot egyeztetünk. Az iroda meghatároz egy időpontot, ameddig el kell küldenünk a bérleti szerződést e-mailen keresztül, hogy elő tudják készíteni a nyilatkozatot. A közjegyző végrehajtási záradékkal látja el az okiratot, tovább teljeskörűen tájékoztatja a bérlőt a jogi következményekről. A kiktöltözési nyilatkoza

Csak a bérlőnek kell aláírni az okiratot?

Igen, az okiratot csak a bérlőnek kell aláírni. A kiköltözési nyilatkozat elkészítésének a feltétele, a már aláírt lakásbérleti szerződés.

okirat aláírás

Milyen dokumentumok szükségesek a kiürítési nyilatkozat megkötéséhez?

  • aláírt ingatlan bérleti szerződés (figyeljünk oda, hogy amennyiben az ingatlannak több tulajdonosa van, és csak az egyik tulajdonos írta alá a bérleti szerződést, akkor az csak abban az esetben lesz érvényes, ha a másik tulajdonos/tulajdonosok egy hozzájáruló nyilatkozatot aláírtak). A kiköltözési nyilatkozat elkészítése előtt, a közjegyző el fogja kérni a hozzájáruló nyilatkozatot.
  • a nyilatkozó személyi igazolványa/ jogosítványa/útlevele, lakcímkártyája
kiköltözési nyilatkozat

Amennyiben megbízható és közjegyző által biztosan elfogadott bérleti szerződésre van szükséged látogass el a www.berletiszerzodesem.hu weboldalra.

Milyen fajtái vannak a kiköltözési nyilatkozatnak?

Kiköltözési nyilatkozat köthető kiköltözésre és fizetésre is.

Mennyibe kerül a közjegyzői kiköltözési nyilatkozat?

A közjegyzői kiköltözési nyilatkozat ára körülbelül 45000 és 47000 forint közé tehető határozatlan szerződésnél, ha csak kiköltözésre kérjük. Ha fizetésre is szeretnénk az okiratot elkészíttetni, a díj függ a bérleti díj mértékétől és attól, hogy határozott vagy határozatlan idejű a bérleti szerződés időtartama.
Az aktuális és pontos árakról érdemes a hozzánk legközelebb lévő közjegyzői irodában érdeklődni.

Ki fizeti a kiköltözési nyilatkozat költségét?

A kiköltözési nyilatkozatot az esetek nagy részében a tulajdonos szokta fizetni.

Miben tudunk segíteni?

Amennyiben megbízható és közjegyző által biztosan elfogadott bérleti szerződésre van szükséged látogass el a www.berletiszerzodesem.hu weboldalra.

Több közjegyző irodával is kapcsolatban állunk, így azon ügyfeleink részére, akik rajtunk keresztül adják ki budapesti lakásaikat, teljeskörűen intézzük az önkéntes kiköltözési nyilatkozat megkötését.

Az önkéntes kiköltözési nyilatkozat alkalmazásával már könnyen elképzelhető a problémamentes lakás bérbeadás, amikor kényelmesen hátra dőlhetünk, hiszen gondolni sem kell a peres eljárásokra, hatósági intézkedésekre.

Scroll to Top