Albérlet kiadás mire figyeljünk

Az albérlet kiadás mire figyeljünk kérdése: a legfontosabb tudnivalók

Az albérlet kiadás mire figyeljünk, mit tartsunk szem előtt stb. jellegű kérdéseket vet fel mindenki számára. Mi több, egyesek magukra a kérdésekre vonatkozó, további kérdéseket tesznek fel, ilyenformán: „mit kérdezzünk albérlet bérbeadásakor”, vagy: „albérletnél mire figyelj, ha a bérlőjelöltekkel beszélsz”.

alberlet kiadas mire figyeljunk

Az, hogy a lakás kiadásnál mire kell figyelni, nem mindig magától értetődő a laikusok számára. A „lakás kiadásnál mire kell figyelni” kérdést ugyanis inkább úgy érdemes feltenni, hogy milyen lakás bérleti szerződés az ideális, vagy hogyan köthető a legelőnyösebb, határozatlan vagy határozott idejű lakásbérleti szerződés, hiszen ez az a megállapodás, amelyet a bérlővel be tudunk tartatni, és amely számunkra mint ingatlantulajdonosok számára előnyös vagy hátrányos.

Az albérlet kiadás mire figyeljünk kérdése a szerződésre vonatkoztatva

A lakás bérleti szerződés nem feltétlenül egy nulla összegű játszma eredményét rögzíti, amelyben az egyik fél nyeresége a másik fél veszteségével egyenlő, mert a nyertes-nyertes típusú megállapodások nem csupán lehetségesek, hanem egyenesen kívánatosak is.

De a határozatlan vagy határozott idejű lakásbérleti szerződés esetében mindenképpen van egy olyan minimum, ami alá semmiképpen sem szabad menni. Ennek a minimumnak az összetevői képezik az „albérletnél mire figyelj” kérdésre adható legfontosabb válaszokat. Lássuk őket! Mire kell figyelni ha albérletnél szerződés kötünk?

A szó elszáll! Csak írásban van lakás bérleti szerződés

Minden egyebet úgy nevezünk, hogy ígéret, nemes szándék vagy bármi más, de semmiképpen sem valódi megállapodás. Samuel Goldwyn, a film hőskorának egyik legsikeresebb producere számtalan, látszólag értelmetlen – és hiányos angoltudása számlájára írt – aranyköpést hagyott hátra, az úgynevezett goldwynizmusokat, amelyek közül az egyik legemlékezetesebb: „A szóbeli megállapodás annyit sem ér, mint a papír, amire írják.” ?

Az emberek sokszor „nem emlékeznek” a szóban megbeszéltekre, és amikor egyenes válaszra lenne szükség, akkor néha csupán – egy másik goldwynizmust idézve – egy „határozott talán” a válasz, kivéve, ha a szerződés pontosan leírja, hogy nézeteltérés vagy problémahelyzet esetén mi a pontos teendő.

Bérleti szerződés több bérlővel minta helyett: az alapelv

A minimumhoz tartozik az is, hogy pontosan tudjuk, ki kicsoda – amihez nem elég a puszta bemutatkozás. Szerződéskötéskor el kell kérni és ellenőrizni kell a bérlő személyes okmányait, amikkel a személyes adatai dokumentálhatóak.

Valójában nem ismerünk egy embert mindaddig, amíg nem tudjuk róla, hogy mi a pontos, teljes neve, születési helye, anyja neve, személyi igazolványa száma és állandó lakcíme. Ahogy mindezeket saját magunkról mint tulajdonosról tudjuk/tudtuk, amikor a lakásban laktunk, pont ugyanúgy kell tudnunk arról a személyről is, aki a lakásunkban fog lakni.

alberlet kiadas mire figyeljunk 3

Pontosabban: tudnunk kell arról a személyről – vagy azokról a személyekről, akik beköltöznek. Akkor is, ha a lakás bérleti szerződés csak egy személyt említ – ami önmagában még nem probléma, mert pusztán annyit jelent, hogy ő vállalja a bérleti díj fizetését –, de beköltözik vele például a párja is, szükséges, hogy az összes személy szerepeljen a lakás bérleti szerződés szövegében.

Ki kell kötni azt is, hogy a bérlő nem adhatja ki a lakásodat másnak – ha nem igazán örülnél ennek –, és általános szabályként rögzíteni kell, hogy akár a határozatlan, akár a határozott idejű lakásbérleti szerződés teljes időtartama alatt kizárólag olyan személy költözhet be a lakásodba, aki névvel, személyes adatokkal a fentiek szerint szerepel a lakás bérleti szerződés szövegében.

Az, hogy később esetleg más is beköltözhessen, lehetőségként meghagyható, de a Te előzetes írásbeli engedélyedhez kell kötni. Az albérlet kiadás mire figyeljünk kérdésre adható, általánosabb válasz tehát az lehetne, hogy elsősorban arra, hogy a szerződésben minden benne legyen, amiben megállapodtunk, és ami megfelel a valóságnak, de azon kívül semmi más. Arra, hogy bármi egyébben megegyezzetek szóban, amit nem írtok le a lakás bérleti szerződés szövegébe, semmi szükség, nem állhat a valódi érdekedben, és az ilyen kérés eleve gyanús is.

Albérletnél mire figyelj? Szerintem kitaláltad! Avagy pénz, pénz, pénz…

Meddig, milyen formában fogja fizetni Neked a bérleti díjat az albérlő? Írjátok le! Ha banki átutalással fizet, akkor a bankszámlaszámát, a számlavezető bank nevét, az átutalás határidejét is rögzíteni kell.

Mit kérdezzünk albérlet bérbeadásakor még ezek mellett, ha most csak az anyagiakra koncentrálunk? Az albérlet mire figyeljünk kérdésre a közüzemi számlákkal kapcsolatos válaszok is kellenek. Ha ránk hallgatsz, inkább a saját neveden tartod a mérőróákat, de a szerződésben kikötöd, hogy a bérlőd havonta x időpontig köteles e-mailben elküldeni a mérőórák állását. A befizetésről szóló igazolásokat szintén e-mailben kérheted, havi rendszerességgel, vagy ellenőrizheted a szolgáltatók online felületein is.

A lakás bérleti szerződés nem agysebészet! Ha tudod, hogy az albérletnél mire figyelj

Sokan úgy érzik, hogy egy szerződés valamilyen különleges, érthetetlen nyelven íródó, bonyolult dolog. Pedig egy jó szerződés semmiképpen sem ilyen. Épp ellenkezőleg: nagyon érthetően és logikusan „elmeséli”, hogy mi fog a felek között történni, mi lesz a közös „sztorijuk”, és néhány lehetséges forgatókönyvet is felvázol arra az esetre, ha nem alakul minden az elvárások szerint.

alberlet kiadas mire figyeljunk 2

Ennyi az egész, és ezt ilyen természetesen és őszintén kell kezelni – nagyon komolyan véve, mert nem pusztán formaság, de nem megijedve tőle. Sok sikert!

Scroll to Top