Albérlet kiadás feltételei

Az albérlet kiadás feltételei és az albérlet kiadás menete tippekkel

Ha az albérlet kiadás feltételei érdekelnek, akkor Neked „luxusproblémád” van, vagyis egy olyan kellemes kihívással nézel szembe, amiből jelentős passzív jövedelemre számíthatsz – de csak akkor, ha lépésről lépésre betartod azokat a lépéseket, amiket az albérlet kiadás menete megkövetel.

alberlet kiada feltetelei

Cikkünkben olyan témákról esik szó, mint a NAV albérlet adózás, az albérlet kiadás szerződés és az albérlet rezsi elszámolás minta. A cél nem az, hogy elrettentsünk a teendők ismertetésével, de rengeteg részletre kell figyelni, így könnyen lehet, hogy Te is azt a következtetést vonod le, miszerint ez a jövedelem nem is annyira „passzív”, mert utánajárást igényel.

Ez esetben a legjobb megoldás az lesz, ha a linkre kattintasz, és olyan hivatásos ügyintézőre bízod mindezt, akinek a kisujjában vannak az albérlet kiadás feltételei és a gyakorlati teljesítésük, mert ezzel időt és pénzt takaríthatsz meg, nem beszélve a stresszről. De lássuk, mi is az albérlet kiadás menete, ha egyedül vágsz neki a feladatnak!

Az albérlet kiadás feltételei a hirdetésfeladástól az állandó „tűzoltásig”

Az albérlet kiadás szerződés megkötése előtt sok olyan teendőd van, amelyek mindegyikét magas színvonalon kell megoldanod ahhoz, hogy elégedett lehess az eredménnyel.

Először is tudatnod kell a megfelelő célközönséggel (nem feltétlenül a teljes nagyvilággal!), hogy kiadó a lakásod. Ehhez meg kell találnod azokat a fórumokat, ahol a kvalifikált bérlőjelöltek elérhetőek, akik komolyak és fizetőképesek, miközben lehetőleg hosszú távra keresnek albérletet.

Itt olyan szöveget kell közzétenned, ami az albérlet kiadás szabályai szerint van megírva, vagyis csakugyan képes a legszebb fényében bemutatni a kiadó lakást – anélkül, hogy irreálisan magas elvárásokat keltene, amelyekhez képest a megtekintéskor csalódást okozhat a valóság. Azon a nyelven kell tehát beszélned, amely pontosan a Te célközönségedet szólítja meg, és ez a vizuális nyelvre – magyarán: a lakásfotókra – is érvényes, amiket közzéteszel.

De még ha a „műfaj” követelményeit tökéletesen betartva hirdettél is, számíthatsz arra, hogy a hirdetésedre jelentkezőket alaposan szűrnöd kell. Az albérlet kiadás menete már az elején próbára szokta tenni a lakástulajdonosok türelmét, mert nem mindenkinek túl jó a szövegértése, és az is lehet, hogy mástól hallott a hirdetésről, nem személyesen olvasta.

A nap bármely szakaszában számíthatsz rá, hogy – jó esetben, ha van érdeklődés! – folyton megszakítanak a teendőid végzése vagy a szabadidőd élvezete közben a hívásokkal, és Neked mindig udvariasan válaszolnod kell ugyanazokra a kérdésekre (pl. bútorozott vagy bútorozatlan albérlet, az albérlet kiadás közjegyzővel történik vagy anélkül, mi az albérlet rezsi elszámolás minta stb.). illetve kezelned kell az állandó alkudozási szándékot, amely a bérlőjelöltek egy részét jellemzi.

telefonhivasok

A telefonhívások lebonyolítása szinte folyamatos „tűzoltás” üzemmódba helyez.

Az albérlet kiadás menete már az elején sokakat próbára tesz

Az egyik legidőrablóbb rész a megtekintések szervezése, mert már nem csupán telefonon, hanem személyesen is az érdeklődők rendelkezésére kell állnod. Szabaddá kell tenned magad, és legalább egy órát rá kell szánnod az életedből arra, hogy eljuss a lakásba, ahol a reménybeli bérlőt várod.

Előfordulhat, hogy az illető végül nem is jön el, sőt a telefont se veszi fel. Egy-két ilyen esettel elmegy egy fél munkanap, miközben lehet, hogy még csak a sima megtekintésre sem került sor, nemhogy az albérlet kiadás szerződés megkötésére.

Az albérlet kiadás közjegyzővel vagy ügyvéddel biztonságos

Biztosítanod kell magadat minden véletlennel szemben, és minimalizálnod kell a kockázatokat. Erről szól az albérlet kiadás szerződés, amely a felek közötti megegyezést rögzíti, mégis inkább úgy érdemes gondolnod rá, mint egy olyan történet leírására, amely arról szól, hogy mit fogtok tenni nézeteltérések esetén.

Mivel a lakáskiadás adózás 2021 évben sem lett egyszerűbb az előző éveknél, ki kell állnod az adóhivatalban is a sort, hogy megbeszéld velük a részleteket, és érdeklődj a lakás bérbeadás adózás kapcsán, hiszen egy weboldalon közölt, általános tájékoztató szövegnek nem teheted fel a személyes kérdéseidet.

Nem csak a NAV albérlet adózás az, ami főbérlőként a Te gondod

A bérleti díjból befolyó jövedelem elköltése az, amiért nekivágtál ennek az egésznek, csakhogy ezért cserébe továbbra is figyelned kell az ingatlanod helyzetét. Ha bármi elromlik a lakásban, azt Neked kell javíttatnod. A rezsi elszámolás minta szerinti betartására is figyelned kell, hogy a bérlőd ne hagyjon hátra „búcsúajándékként” tartozásokat.

elromlik

Összességében: továbbra is Te vagy a tulajdonos, úgyhogy a lakók közgyűlése irányában változatlanul Te felelsz mindenért, akkor is, ha azok olyasmik, amikről nem tehetsz. A bérlők nem igazán szeretik a tulaj rendszeres látogatását, és valószínűleg számodra is megterhelő havonta ismét rendszeresen szabaddá tenned magadat, hogy a felmerülő problémákat a helyszínen ellenőrizd, és intézzétek az elszámolásokat: sajnos ez is az albérlet kiadás feltételei közé tartozik.

Senki sem szeret csendőrt játszani, de a lakásod értékének a megőrzése miatt fontos, hogy ránézz a berendezés állapotára, a tisztaságra és a lakás épségére, akkor is, ha az albérlő számára mindez kicsit kínos, számodra pedig az lehet „nemszeretem” feladat, hogy a felmerülő gondokat tapintatosan, de azért határozottan szóvá tedd, mielőtt szokássá válnának.

A lakás bérbeadás adózás szempontjai szintén az albérlet kiadás feltételei közé tartoznak!

Az adóbevallásodba ezentúl önálló tevékenységből származó jövedelemként be kell írnod a bérlődtől kapott összegeket, amelyek 15%-át a lakáskiadás adózás 2021. évi feltételei szerint adóként be kell fizetned. A lakás bérbeadás adózás nélkül elképzelhetetlen, már csak azért is, mert a jogilag tiszta viszonyok Téged mint tulajdonost is védenek – de csak addig, amíg a törvény jó oldalán állsz. Mi több, negyedévente még adóelőleget is fizetned kell.

A NAV albérlet adózás szabályai szerint a legelegánsabb megoldás az, ha az albérlőd havonta átutalja Neked a bankszámládra pénzt, a közlemény rovatban a „bérleti díj” megjegyzést feltüntetve. Ezt tehát nem kell személyesen, készpénzben intézned, de ha ez utóbbi mellett döntesz, akkor átvételi elismervényt kell adnod a kapott összegről.

Nem igazán lehet azonban megúszni a közüzemi számlák, rezsiköltségek által Rád rótt utánajárást, mert ezeket a költségeket úgy érdemes rendezni, hogy havonta leolvassuk a mérőórákat, és ellenőrizzük a reális helyzetet.

Drága az időd? Az albérlet kiadás feltételei könnyebben is teljesülhetnek

Az idő pénz: ha azzal foglalkozol, ami a saját szakmád, azzal többet keresel, mint amennyit megspórolsz, ha mindent magad intézel. De arra is gondolhatsz, hogy a pénz viszont nem idő. ? Hiába a világ minden pénze, ha a pénz megkeresése közben nem jut időnk mindarra, amiért az Életet szeretjük, és amiért egyáltalán élni érdemes. Mi értelme tulajdonosnak lenni, ha passzív jövedelem helyett stresszforrást varrunk a saját nyakunkba a lakáskiadással?! Akkor inkább a bérlőnek van jobb dolga, mert nem fáj a feje az ingatlan miatt.

ido penz

Kitaláltad! Igen, ez a kis filozofikus szösszenet persze arra céloz, hogy hosszú távon többet nyersz vele, ha ránk bízod a lakáskezelést. Mi csakis azzal foglalkozunk, és abból működtetünk sikeres vállalkozást, hogy három dolgot biztosítunk a Hozzád hasonló ingatlantulajdonosok számára:

  1. azt, hogy biztonságban tudják a befektetésüket;
  2. hogy a bérlő mindig időben fizesse a bérleti díjat és a költségeit; és
  3. rendben tartsa a lakást.

Ez ilyen egyszerű. De nem azt jelenti, hogy (egyedül) könnyű is. Ha viszont Számodra is jól hangzik ez a három cél, akkor nézd meg az ajánlatunkat a linken, hogy részedről minden utánajárás nélkül, automatikusan teljesüljenek az albérlet kiadás feltételei!

Scroll to Top