Lakás bérbeadás

9 tanács, hogy a lakás bérbeadás valóban jövedelmező legyen

A lakás bérbeadás számos kihívást tartogathat, különösen akkor, ha valaki most vág bele. A bérlők megtalálásától és szűrésétől kezdve a bérleti szerződés megírásán és betartásán át a bérleti díj beszedéséig több olyan fontos feladat is adódik, amit megfontoltan kell elvégezni ahhoz, hogy a folyamat zökkenőmentes és profitot hozó legyen. Ha még új vagy az ingatlan bérbeadás területén, itt összefoglaltuk a teendőidet lépésről lépésre!

ingatlan berbeadassal foglalkozo cegek 2 1

Mutatjuk, hogyan csináld az ingatlan kiadást okosan, hogy az folyamatosan termelje neked a bevételt!

Kezeld úgy a lakás bérbeadást, mint egy vállalkozást

Lehet, hogy az ingatlan kezelése nem az elsődleges munkád, de ettől még üzlet és extra jövedelemforrás. Fontos, hogy professzionális kapcsolatot építs ki a bérlőkkel, akikre tekints ügyfélként.
A jó üzletmenet alapja a törvények és szabályozások betartása. Ezzel egyrészt elkerülsz egy sor lehetséges jogi problémát, másrészt bebiztosítod magad az esetleges kellemetlenségekkel vagy felelősségre vonási igényekkel szemben.

Ingatlan bérleti szerződés

Köss lakás bérbeadási szerződést!

Az ingatlan bérleti szerződés a legjobb módja annak, hogy megfogalmazd elvárásaidat, és megvédd magad jogi helyzetekben. Írásos dokumentum nélkül nehéz lehet bizonyítani, hogy miben állapodtak meg a felek a bérlő beköltözése előtt. A szerződés a garancia arra, hogy a bérlő időben fizeti a bért és jó állapotban tartja a lakást. Milyen a jó bérbeadási szerződés? Itt olvashatsz 10 tippet, hogy mire figyelj az ingatlan bérleti szerződés megkötésekor!

A szabályok betartása és betartatása

A bérleti szerződésben foglalt szabályokat be kell tartani, különben a megállapodás elveszti jelentőségét. A bérlők észreveszik, ha nem érvényesíted a szabályokat, és kihasználhatják az engedékenységedet. Ilyen szabály lehet a szerződésben a késedelmi kamat meghatározása, amely a bérleti díj fizetésének elmulasztása esetén terheli a bérlőt. Természetesen adhatsz türelmi időt késedelem esetén, mielőtt felmondanád a szerződést de ez esetben a bérlőnek számolnia kell a késedelmi kamattal.
Állítsd ki következetesen a lakás bérbeadás számlát (vagy számviteli bizonylatot, ha magánszemélyként adod ki az ingatlant), és kövesd az egyenleget! A lakáskiadás számla kapcsán aktuális tudnivalókat itt foglaltuk össze.

Lakáskiadás Számla

Online fizetni kényelmesebb

Az online bérleti díjfizetés kényelmesebb és biztonságosabb. Minél egyszerűbb a bérleti díj befizetése, annál valószínűbb, hogy a bérlőd fizetni fog. A bérlők szeretik az online fizetés nyújtotta kényelmet, te pedig örülni fogsz annak, hogy minden hónapban időben megkapod a fizetéseket.

Milyen lehetőségeid vannak a lakás kiadás adózása terén?

A kiadott lakás után adót kell fizetned, de nem mindegy, hogyan. Lakás bérbeadás adózásakor két lehetőség közül választhatsz: adószámmal vagy adószám nélkül (adóazonosítóval). Hogy mikor, melyik az előnyösebb, melyiket válaszd? Megtudhatod a további részleteket az Albérlet kiadás adózás cikkünkből.

albérlet kiadás adozás

Keress bérlőt online!

A bérlők többsége online keresi a következő lakását, ami azt jelenti, hogy a bérlők megtalálásának leghatékonyabb módja az online hirdetés. A lakáshirdetésnek minden olyan információt kell tartalmaznia, ami a bérlőt érdekelheti: cím, a helyiségek száma, felszereltség, a közelben lévő szolgáltatások és intézmények, bérleti díj. És ami messze a legfontosabb: tölts fel képeket, lehetőleg az összes helyiségről!
Egy vonzó lakáshirdetés, amely kiemeli a lakás legjobb tulajdonságait, nagyszerű módja annak, hogy igényes bérlőket találj, akik időben fizetik a bérleti díjat és vigyáznak az ingatlanra.

Köss szerződést egy lakáskezelő céggel!

Egy ingatlankezelő megbízása kifizetődő befektetés lehet, ha meg akarod spórolni a bérlemény kiadásával járó többletidőt és gondokat, például az ingatlan marketingjét, a bérleti díjak beszedését és a bérlői problémák kezelését. Egy jó lakáskezelő segíthet több bérlemény kezelésében is.
Azzal, hogy egy harmadik félre bízod a lakás kiadásának felelősségét, a nyugalmadat biztosíthatod, mivel tudhatod, hogy ingatlanodat szakszerűen karbantartják. Különösen előnyös választás, ha nem laksz a kiadó ingatlanod közelében, vagy nem akarod a bérlemény kezelésével kapcsolatos gyakorlati problémákat személyesen intézni.

A megfelelő bérleti díj meghatározása

A megfelelő bérleti díj megállapításához javasoljuk, végezz piackutatást, hogy megtudd, mi a méltányos piaci bérleti díj. Ha a kiadó lakást megfelelően árazod be, akkor nagy valószínűsággel gyorsan ki tudod majd adni.
A bérleti díj megállapításakor figyelembe kell venned azt is, hogy ez számodra egy bevételi forrás. Ehhez össze kell vetned a bérleti díjból származó bevételeidet az ingatlannal kapcsolatos kiadásaiddal (javítások, fejlesztések, adók, biztosítás stb.). Így átláthatóvá válik, hogy ténylegesen mekkora profitra teszel szert.

Vezess nyilvántartást!

Bérbeadóként mindenről nyilvántartást kell vezetned: a számlákról és fizetésekről, a lakással kapcsolatos kiadásaidról, a bérlővel való kommunikációról. A digitális nyilvántartások könnyen rendszerezhetőek. Ne feledd, hogy egy vállalkozásról van szó, mindennek szervezettnek és naprakésznek kell lennie.

Számos olyan probléma van, amivel egy ingatlan bérbeadó szembesülhet, ráadásul a környezet is folyamatos változásban van. Szeretnénk neked segíteni, ezért összegyűjtöttük a hasznos, aktuális és tanulságos információkat: olvass tovább!

Scroll to Top