Lakáskiadás buktatói

A lakáskiadás egy nagyszerű lehetőség a tulajdonosok számára, hogy passzív jövedelmet szerezzenek az ingatlanjaikból. A megfelelően karbantartott és jól bérbeadott lakások jelentős bevételt jelenthetnek az éves költségvetés számára, miközben a tulajdonosokat kevesebb stressz és felelősség terheli az ingatlanokkal kapcsolatban.

Önkéntes Kiköltözési Nyilatkozat Védi A Bérbeadót

A jelenlegi gazdasági helyzetben sokan inkább bérelnek, mint vásárolnak, így a lakáskiadás vonzereje jelentősen megnőtt. Ha a tulajdonosok megfelelően felkészültek és jól informáltak a piaci trendekről, akkor nagy esélyük van arra, hogy sikeres lakáskiadóvá váljanak.

A lakáskiadás előnyei közé tartozik az ingatlanok hosszú távú értéknövekedése és a passzív jövedelem lehetősége. A bérlők által fizetett bérleti díjak folyamatos bevételt jelentenek a tulajdonosok számára, és a jól megtervezett és karbantartott ingatlanok értéke tovább növekszik az idő múlásával.

Ahogy mindennek, úgy a lakáskiadásnak is két oldala van, a számos előny mellett vannak tényezők, amelyekre érdemes figyelni az ingatlan bérbeadása során. Cikkünkből megtudhatja, hogy melyek a lakáskiadás buktatói, és hogyan kerülheti el azokat.

Felújítsuk a lakást vagy sem?

Mérlegelnünk kell, hogy hogyan éri meg jobban kiadni ingatlanunkat. Számba kell venni azt, hogy a felújított ingatlan hamarabb elkel, és magasabb bérleti díjat is el tudunk kérni. A másik lehetőség az, hogy felújítás nélkül adjuk ki, ami alacsonyabb bérleti díjat jelent, azonban nem kell az olyan költséges és stresszes felújítást levezényelni.

Abban az esetben, ha a lakásban lévő szaniterek, burkolatok, vezetékek vagy nyílászárók állapota olyan, hogy várhatóan a beköltözést követő pár hónapon belül kell majd szerelőt hívnunk, akkor mindenképpen érdemes azt a beköltözés előtt végrehajtani, a javítások elvégzéséhez így nem kell külön egyeztetnünk a bérlővel, nem kell senkihez sem igazodnunk.

Erőforrásaink mérlegelése mellett a lakáskiadás előtt érdemes egy rövid piackutatást tartani, megnézni, hogy mennyit keresnénk azzal, ha felújítva adnánk ki a lakást, és mennyit, ha nem újítunk fel rögtön. 

Nem megfelelő lakáshirdetés

A lakáskiadás buktatói között előkelő helyet foglal el a nem megfelelő lakáshirdetés. Amikor meghirdetjük az ingatlant érdemes néhány alapvető dologra odafigyelünk. A bérbeadó számára csábító lehet az ingatlan minél magasabb összegen történő meghirdetése, azonban a cél nem a legtöbbet fizető, hanem a legmegbízhatóbb albérlő megtalálása, ezért semmiképpen se árazzuk túl az ingatlant.

Megfelelően fel kell készülnünk a lakáskiadásra. Ennek során érdemes alaposan megvizsgálni az ingatlanpiaci trendeket, illetve azt, hogy milyen árakon lehet hasonló ingatlanokat kiadni a városban.

Figyelmet kell fordítani arra, hogy a hirdetés szövege gondosan felépített, jól megfogalmazott legyen, a hirdetésben szereplő képek a lehető legjobb a minőségben kerüljenek a platformra. További plusz előnyt jelenthet, ha alaprajzot is feltöltünk a hirdetés részeként. ( ide linkelni az erről szóló blogunk) lakás kiadás hirdetés

Hogy még mitől válik egy lakáskiadás hirdetés hatékonnyá? Lakáskiadás hirdetés cikkünkből megtudhatja.

Lakáskiadás buktatói

Biztonságos lakáskiadás bérleti szerződéssel

Minden esetben írjunk bérleti szerződést. A bérleti szerződésben már önmagában véve rengeteg buktató lehet. Ilyen hiba lehet például az, ha a tulajdonosok rossz felmondási határidőket rögzítenek a szerződésben (pl.: határozatlan bérleti szerződésnél a Ptk.-s jogszabályok írják elő a felmondási határidőket), ez által a bérleti szerződések nem is érvényesek (ezért is lehet érdemes megbízni egy lakáskiadással foglalkozó céget).
A másik gyakran előforduló probléma abból adódik, amikor kifelejtenek a szerződésből olyan dolgokat, amelyek később nézeteltérések tárgyát képezhetik (pl: milyen mértékben lehet a lakásban átalakításokat végezni, milyen állapotban kell visszaadni a lakást a bérleti időszak végén.
Az egyik legfontosabb kérdés, amit érdemes a szerződésben feltüntetni, az a bérleti díj összege és a fizetési feltételek. Sok esetben ugyanis előfordul, hogy a szerződésben nem egyértelműen van megfogalmazva, hogy milyen időközönként kell a bérleti díjat kifizetni, vagy hogy milyen módon kell azt átadni.

Közműóra átírás vagy mégsem?

Mi a nagyobb kontroll érdekében mindig azt tanácsoljuk a tulajdonosoknak a “Kinek a nevén legyenek a közműórák?” kérdéseire, hogy semmiképpen se írassák át azokat a bérlő nevére. Ennek legfőbb indoka, hogy ha átíratjuk a bérlő nevére, akkor az esetleges tartozás igaz, hogy a bérlő nevén lesz, viszont a szolgáltatás visszakapcsolását a tulajdonosnak kell fizetni.
Két jól bevált opciót szoktunk preferálni:

  1. A bérlő a bérbeadó részére fizeti számla alapján a közüzemi díjakat, a tulajdonos pedig fényképes igazolást küld a bérlő részére, hogy megtörtént a befizetés.
  2. A bérlő maga fizeti a számlákat, majd pedig fényképes igazolást küld a bérbeadó részére, hogy megtörtént a befizetés.

Lakáskiadás adózás

Reméljük, mondanunk sem kell, hogy semmi értelme feketén kiadni az ingatlant, hiszen illegális lakáskiadóként nem fordulhatunk a hatóságokhoz, ha bármilyen probléma adódik a bérlővel.

Lakáskiadás buktatói között a problémás bérlő

Mindannyian megbízható, tisztességes bérlőket képzelünk el, amikor lakáskiadásban gondolkodunk. A valóság azonban azt mutatja, hogy adódhat probléma a bérlővel, és szeretnénk, ha kiköltözne. Ilyen az, amikor a lakó nem rendeltetésszerűen használja az ingatlant, vagy amikor nem rendezi a bérleti díjat. Nyilván mindenki életében lehetnek nehéz időszakok, pár napos/hetes késés akár még beleférhet a fizetésnél, viszont ha ez hónapokig elhúzódik, akkor meg kell tőle szabadulnunk. Ez azonban sajnos évekig elhúzódó költséges perré is alakulthat kivéve, ha van közjegyző által írt kiköltözési nyilatkozatunk.

Internet szolgáltatás

A bérlő kiköltözése előtt mindenképpen ellenőrizni kell, hogy a bérlő a saját nevére kötött internet/tv szolgáltatást felmondta-e vagy átvitte-e másik ingatlanba. A lakáskiadás buktatói között ez azért fajsúlyos kérdés, mert a következő bérlő ugyanannál a szolgáltatónál nem tud szerződést kötni, amíg az előző bérlő meg nem szüntette vagy át nem vitte a saját szerződését. Gyakori, hogy egy társasházban csak egy vagy két szolgáltató van, így ez megnehezíti a lakás újbóli kiadását.

Lakáskiadás buktatóinak elkerülése

Ingatlan ellenőrzése

Az is rendben van, hogy szeretnénk kiadott ingatlanunk állagát óvni, de ezt nem tehetjük úgy, hogy lépten-nyomon ellenőrizzük a bérlőt. Fontos, hogy ne zaklassuk, ne jelenjünk meg hívatlanul, mert így hamar megromolhat a viszony, amely odáig fajulhat, hogy végül kiköltözik, és mi ott maradunk albérlő nélkül. Bőven elég 1-2 havonta, később, amikor már kialakulóban a bizalom 3 havonta megtekinteni az ingatlant, és mindenképpen jelentsük be pár nappal korábban a látogatást.

A fenti szempontokat figyelembe véve minden lakástulajdonosnak jó esélye van arra, hogy a lakáskiadás buktatói elkerülésével sikeres lakáskiadóvá váljanak, passzív jövedelemmel és értéktartó ingatlanokkal.

Scroll to Top