Rövid vagy hosszútávú lakás kiadás

A lakáskiadás lehet rövid vagy hosszútávú, és a két fajta között számos különbség van. Az egyik legfontosabb különbség az időtartam, hiszen a rövidtávú lakáskiadás általában egy-két napos, hetes, hónapos időszakra vonatkozik, míg a hosszútávú lakáskiadás akár több évre is szólhat. Azonban fontos mindjárt itt az elején tisztázni, hogy nem csupán az időtartam tekintetében tér el a rövid vagy hosszútávú lakáskiadás, hanem a tevékenység jellegében is.
Hogy ez pontosan mit is jelent? Nézzük!

Rövid vagy hosszútávú lakás kiadás

Rövid vagy hosszútávú lakás kiadás különbségei

A hosszútávú lakáskiadás általában hosszabb időre szól, és általában azoknak ajánlott, akik nagyobb időtartamra keresnek otthont. Ilyen esetben a lakást ki lehet adni bútorozottan vagy bútor nélkül, melyről a tulajdonos maga dönt. A hosszútávú lakáskiadás általában alacsonyabb árat jelent, mint a rövidtávú, de a bérlőknek hosszabb időre kell köteleződniük.

Ebben az esetben bérleti szerződést írunk, határozott vagy határozatlan időtartamra, amely szerződés minimum egy évre szól és meghosszabbítható. A bérleti szerződés további részleteiről olvashat a Lakásbérleti szerződés – Mire figyelj az ingatlan bérleti szerződés megkötésekor? cikkünkben. A tulajdonos döntése az, hogy bútorozottan vagy bútorozatlanul adja ki. A hosszútávú lakáskiadás esetében a takarítás általában a bérlő felelőssége.

Mi mindenben különbözik még a hosszútávú lakáskiadás a rövid távútól?

 • A bérleti díj mértéke fix, ezen felül fizeti a bérlő a rezsiköltséget
 • Beköltözéskor 2 havi kaució kerül kifizetésre, mely, ha minden rendben van visszafizetésre kerül a bérlő részére kiköltözéskor
 • A lakáskiadás csupán adóazonosító jel birtokában történhet, nem szükséges hozzá az adószám kiváltása.

Rövid távú lakáskiadás

A rövid távú lakáskiadás általában turisták vagy üzletemberek számára ideális, akik csak egy rövid időre tartózkodnak a városban. Ilyen esetben a lakást általában teljesen berendezve adják ki, és a bérlőknek csak a személyes dolgaikat kell magukkal hozniuk. A rövidtávú lakáskiadás általában magasabb árat jelent, mint a hosszútávú, de a bérlőknek nem kell hosszú időre köteleződniük.

A rövid távú lakáskiadás hivatalos neve a SZJA törvényben foglaltak szerint fizetővendéglátás.

Mit takar a rövid távú lakáskiadás?

 • A tulajdonos csak napokra vagy hetekre adja ki a lakást (maximum 90 nap).
 • Az ingatlannak gépesítettnek és bútorozottnak kell lennie.
 • A rezsifizetés és a takarítás a tulajdonos feladata.
 • Adószám nélkül ezt a tevékenységet nem lehet folytatni, egyik közkedvelt formája az Airbnb.

Airbnb

Az Airbnb egy olyan online platform, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy szálláshelyeket béreljenek vagy adjanak bérbe. Az Airbnb-n keresztül a felhasználók számára számos lehetőség áll rendelkezésre, hogy megtalálják az ideális szálláshelyet az utazásuk idejére. Az Airbnb gyorsan növekvő népszerűsége azt mutatja, hogy az emberek egyre inkább nyitottak az alternatív szálláshelyekre, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy egyedibb élményeket szerezzenek az utazás során. Az Airbnb emellett lehetőséget nyújt az ingatlan tulajdonosoknak is, hogy passzív jövedelmet szerezzenek az ingatlanjaik kiadásával. Az Airbnb tehát egy innovatív megoldás az utazók és az ingatlan tulajdonosok számára egyaránt, amely lehetővé teszi számukra, hogy kihasználják az online világ előnyeit.

Airbnb

Az Airbnb viszonylag összetett folyamat, mivel biztosítani kell a vendégek számára:

 • az időpontkezelést,
 • a kapcsolattartás,
 • a vendégfogadást,
 • a kijelentkezési folyamatot,
 • a lakás takarítását és karbantartását.

Összességében tehát, a lakáskiadás rövid vagy hosszútávon történő megválasztása függ az egyéni igényektől, szükségletekről és körülményektől. Mindkét lehetőségnek megvan a maga előnye és hátránya, és a bérlőknek alaposan át kell gondolniuk, hogy melyik lehetőség lesz a legmegfelelőbb számukra.

A rövid vagy hosszútávú lakás kiadás előnyei

A lakáskiadás vitathatatlan előnye az, hogy passzív jövedelemforrást jelenthet, amely hosszú távon is biztosítja a pénzügyi stabilitást. Ha pedig olyan ingatlanunk van, amelyet nem használunk ki teljesen, akkor a kiadás lehetősége jó megoldás arra, hogy a lakásunk ne csak üresen álljon, hanem hasznosítva is legyen.

Ha megfelelően felkészültünk a lakáskiadásra, és kellően odafigyelünk a részletekre, akkor akár a rövid távú, akár a hosszútávú lakáskiadás jelentős előnyökkel járhat.

A rövidtávú lakáskiadás előnyei

Lakóink rövidebb időszakokat töltenek az ingatlanunkban, nincs állandó lakója, ezért könnyebben be lehet iktatni a karbantartásokat, felújításokat, kivédve a kényelmetlen időpont egyeztetéseket, alkalmazkodásokat mind a tulajdonos, mind a bérlő részéről.

A rövid távú lakáskiadás előnyei között szerepel továbbá, hogy a bérleti díj gyakrabban emelhető.

A rövidtávú lakáskiadás tehát számos előnnyel jár, és egyre népszerűbb választás azok számára, akik szeretnék kihasználni a lakásukban rejlő lehetőségeket és extra jövedelmet szerezni.

Hosszútávú lakáskiadás előnyei

A hosszútávú lakáskiadás általában stabilabb, állandó fix bevételt biztosít, mint a rövid távú kiadás.

A fárasztó bérlőkeresés kiküszöbölhető, nem kell állandóan új bérlőt találni, mivel lakóink huzamosabb ideig maradnak.

A hosszú távú bérbeadás előnye, hogy kisebb az amortizáció kockázata. A bérlők általában hosszabb időre bérelnek lakást, és általában olyanok, akik stabil munkahellyel rendelkeznek. Ha valaki huzamosabb idegig lakik az ingatlanban, érdeke vigyázni rá.

Bérlő hosszútávon

Amíg a rövid távú lakáskiadás teljesen felszerelt lakást kíván, a hosszútávú lakáskiadás során a tulajdonos döntheti el, hogy bútorozottan vagy akár anélkül, teljesen üresen adja ki. Azonban az esetek nagy részében ez utóbbi esetén is szükség van beépített konyhabútorra és háztartási gépekre.

További előny a kiadásnak ebben a formájában az, hogy ezt a tevékenységet nem kell külön bejelenteni (nem kell hozzá adószám), míg a rövid távú lakáskiadást igen.

Ha az ingatlanpiaci árak emelkednek, akkor a hosszú távú bérbeadás lehetőséget biztosít arra, hogy az ingatlan értéke növekedjen, miközben a bérlők továbbra is fizetik a bérleti díjat. Ezzel a módszerrel a lakástulajdonosok hosszú távon is profitálhatnak az ingatlanjaikból.

Az ingatlanok bérbeadása hosszú távon lehetőséget ad arra is, hogy a lakástulajdonosok jobban megismerjék az üzleti világot. A bérbeadás során a tulajdonosok megtanulhatnak olyan dolgokat, mint a pénzügyi tervezés, a bérleti szerződések és a kommunikáció a bérlőkkel. Ezek az ismeretek hasznosak lehetnek az ingatlankezelési és bérbeadási tevékenységek során, és akár új üzleti lehetőségeket is nyithatnak az ingatlanok terén.

Összességében elmondható, hogy a hosszú távú lakáskiadás számos előnnyel járhat. Az ingatlantulajdonosok jelentős bevételt szerezhetnek, miközben az ingatlan értéke növekszik. Emellett a bérbeadás biztonságosabbá teheti a lakóhelyet, és lehetőséget ad az üzleti ismeretek fejlesztésére.

hosszutavu lakaskiadas szolgaltatas

A lakáskiadás különböző formáinak hátrányai

Ahogy a lakáskiadás mindkét formájának vannak előnyei, úgy adódnak hátrányai is a másik típusú kiadással szemben. Lássuk, melyek ezek!

A rövid távú lakáskiadás hátrányai között szerepelnek:

 • a bevétel nem állandó és nem tervezhető sok mindentől függ (lásd korona vírus)
 • folyamatosan takarítani kell és tiszta ágyneműt biztosítani,
 • sok az adminisztráció,
 • mivel rövid ideig laknak benne a bérlők nem érdekük vigyázni az ingatlanra, nagyobb az amortizáció esélye,
 • az önkormányzatok egyre jobban szabályozzák, az engedélyek megszerzése egyre nehezebb,
 • vannak olyan társasházak, ahol az ott lakók és a közös képviselet a társasház szervezeti és működési szabályozásában rögzíti, hogy a társasházban nem lehet rövidtávon lakás kiadni.

A hosszútávú lakáskiadás legfőbb hátrányai, hogy a bérleti díj csak évente növelhető, valamint az, hogy nehezebb beiktatni a felújítási munkálatokat, amely több alkalmazkodást, egyeztetést igényel.

A rövid vagy hosszútávú lakáskiadás veszélyei

A lakáskiadásnak azonban vannak kockázatai is, amelyeket érdemes figyelembe venni. Az egyik legnagyobb kockázat az, hogy a bérlők nem tartják be a szerződést, vagy nem fizetik meg a bérleti díjat. Ezért fontos, hogy a bérlők kiválasztásánál alaposan átvizsgáljuk az érdeklődőket, és csak olyan személyekkel kössünk szerződést, akik megbízhatóak és fizetőképesek.

Bérleti szerződés

További veszélyek napjainkban:

 1. A tulajdonosok hajlamosak inkább rövid távra kiadni lakásaikat annak reményében, hogy az jövedelmezőbb. Azonban az elmúlt néhány év történései ezt cáfolták, vagy egyáltalán nem működött (COVID, háború), vagy csak a nagyon jó helyen elhelyezkedő lakásoknál működik.
 2. A rövidtávú lakáskiadással foglalkozó cégek gyakran kecsegtető ajánlatokkal keresik meg a tulajdonosokat, amiket később nem tudnak teljesíteni, a tulajdonosok ezt mégis sokszor elhiszik és rábeszélik őket a rövidtávú kiadásra.
 3. Egyre jellemzőbb, hogy a rövidtávú lakáskiadással foglalkozó cégek átállnak hosszútávú lakáskiadásra, mivel manapság már egyre kevésbé működik a rövidtávú lakáskiadás.
 4. Sok társasházban nem engedélyezett a rövid távú lakáskiadás és a tulajdonosok nem tájékozódnak mielőtt megvásárolják az ingatlant.
Scroll to Top