Lakáskiadás számla

A jóhiszeműség nem elég! Lakáskiadás számla kiállítása szabályszerűen

Két dolog biztos az életben: a halál és az adók. A Ha eljön Joe Black című filmből is ismerős mondást mindenképpen meg kell szívlelned, ha bérbe adod a lakásodat. Magánszemély ingatlan bérbeadása esetén kötelező a számviteli bizonylat vagy a számla kiállítása. Az albérlet kiadása adózás nélkül törvénytelen!

Lakaskiadas Szamla Bizonylat

A bevétel utáni adózás tehát ezen a téren is magától értetődő követelmény, de senkit sem kell, hogy megriasszon egy, a kezét dörzsölő, büntetésre éhes hivatalnok fenyegető képe, mert a törvényes eljárás könnyen betartható.
Persze a jóhiszeműség elengedhetetlen, hiszen az életben hosszú távon csakis az etikus út a járható. Azonban emellett szükséged lesz az alábbi információkra is, hogy még véletlenül se válj ‒ a legjobb szándékaid ellenére ‒ büntethetővé.

Milyen esetben szükséges a lakáskiadás számla (és nem a számviteli bizonylat)?

Először is, ha egyéni vállalkozó, esetleg őstermelő vagy már szálláskiadó vagy ‒ és akkor is, ha egyébként bármilyen okból rendelkezel adószámmal ‒, csakis adószámos magánszemélyként adhatod ki a lakásodat, és ez esetben a lakáskiadás számla kiadási kötelezettsége vonatkozik rád.
De egy percig sem érdemes ezen bosszankodnod, mert adófizetés szempontjából nincs különbség ahhoz képest, ha adószám kiváltása nélkül adnád bérbe az ingatlant, ha nem volnál vállalkozó, sem közösségi adószám kiváltására kötelezett személy.

Erre az utóbbi kategóriára is ugyanazok az adófizetési szabályok vonatkoznak, csupán az adminisztrációs forma az, ami egy kicsit más. A lakáskiadás hosszabb távon mindenképpen rendszeres bevételszerzésnek számít, legfeljebb a lakáskiadás számla helyett számviteli bizonylatot kell kiállítani.

Magánszemély ingatlan bérbeadása számviteli bizonylattal is lehetséges, ahogyan erről bővebben a Számviteli bizonylat – lakáskiadás című cikkünkben olvashatsz. Ha azonban már van adószámod (ez nem összekeverendő az adóazonosító jellel, amellyel mindenki rendelkezik), akkor most ne kattints el, mert az ingatlan bérbeadás online számla vagy a hagyományos számla kiállítására vonatkozó infókra van szükséged.

Lakaskiadas Szamla

Tulajdonképpen ez még előnyös is számodra, mert a célpiacod egy része, egyes albérletkeresők lakhatási támogatást kapnak a munkahelyüktől, ennek fejében azonban számlát kell bevinniük ‒ ezért ők inkább a te lakásodat fogják választani.

További hasznos információkat tudhatsz meg a Lakáskiadás menete című cikkünkből.

Erre figyelj a lakáskiadás számla kiadásakor!

A számlával a fent említett oknál fogva népszerűbb lehetsz a lakáskeresők körében, de a NAV albérlet adózás szabályait pontosan ismerned kell, mert az albérlet utáni adózás elmulasztása nagyon komoly következményeket von maga után. Ne kockáztasd még csak azt sem, hogy emiatt ne aludj nyugodtan, mert nem éri meg!

Tudnod kell, hogy a bevételedbe, amely után az adót fizeted, nem tartozik bele az albérlet rezsi elszámolás, azaz a közüzemi szolgáltatások, rezsiköltségek díja. Ez a józan paraszti ész alapján is természetesnek tűnik, de azért érdemes külön kitérni rá, mert (meglepetés!) ez alól is van egy fontos kivétel.
A magánszemély ingatlan bérbeadás számlázása lehet fix bérleti díj alapú is, ha a bérlőd nem a valós fogyasztása után fizet, és ekkor már bizony ez után is adóznod kell, mert hozzád folyt be az összeg.

A közös költségek, vagyis a társasházi lakók által együtt használt területek költségei ‒ pl. a garázsokkal, tárolókkal, illetve a lépcsőházzal, a lifttel vagy a kerttel kapcsolatban a bérlőd által neked fizetett összegek ‒ a rezsiköltséggel szemben viszont már a te bevételednek minősülnek az adózás szempontjából. Ezt jobb is ebben a formában tudomásul venni, anélkül, hogy az észszerűségét vitatnánk.

Lakaskiadas Szamla Adoszamos

Ellenben azt már érdemes kikötni, hogy a közüzemi számlák fizetése lehetőleg inkább a mérőórák szerint történjen, havi rendszerességgel, mert így a bérlőd is jobban fog figyelni a fogyasztásra ‒ ami még a bolygónak is jót tesz ‒, te pedig elkerülöd az adózást ez után az összeg után. Igazi win-win helyzet.

Albérlet kiadása adózás nélkül? Eszünkbe se jusson!

Sőt, a legjobb az, ha a havi lakbér kifizetéséről is van átvételi elismervényed, ideális esetben olyanformán, hogy a bérlőd minden hónapban átutalja a bankszámládra a bérleti díjat, és a közlemény rovatban feltünteti (értelemszerűen) a „bérleti díj” megnevezést, hogy a helyzet teljesen egyértelmű legyen.

Ráadásul a magánszemély ingatlan bérbeadás után negyedévenként adóelőleg is fizetendő lesz, az adóbevallásodba pedig önálló tevékenységből származó jövedelemként kell beírnod a kapott összeget, amelynek 15%-át kell adóként befizetned.

Ha már van adószámod, akkor azt tehát mindenképpen használnod kell főbérlőként is, és ezzel ellátott számlát kell kiadnod ‒ hacsak nem akarod visszaadni az adószámodat, és az adóazonosító jel használatára váltva számviteli bizonylattal intézni az ügyet, ami egyébként semmivel sem jár kevesebb fáradsággal.

Még az is lehet, hogy pontosan nem emlékszel: van-e adószámod, és így számláznod kell-e. Ha hosszabb ideje nem foglalkoztál az üggyel, és úgy rémlik, mintha töröltetted volna ‒ vagy az is lehet, hogy nem ? ‒, akkor nézd meg az Ügyfélkapun, mielőtt belevágnál a lakáskiadásba!

Lakaskiadas Szamla Kulcs

Nem kristálytiszta minden? További kérdéseid vannak, vagy csak minimálisra szeretnéd csökkenteni a macerát? Kérj tőlünk segítséget, és ‒ ha az adózást és a számlaadást nem is, de – legalább – a lakáskiadás számla kiállításával járó vesződséget megúszhatod!

Scroll to Top