Lakáskiadás ingatlanossal

Lakáskiadás ingatlanossal: biztosabb albérlet ingatlanirodán keresztül

lakaskiadas ingatlanossal biztos

Ha a lakáskiadás ingatlanossal történik, megúszhatók a kellemetlen meglepetések, amelyek azokat érik, akik olyasmin szeretnének spórolni, amin nem érdemes.

Első a biztonság: az ingatlan mint stabil pénztermelő eszközöd megvédése az olyan kellemetlenségektől, mint amikor a bérlő fizetés nélkül meglóg, ráadásul kifizetetlen közüzemi számlák halmát hagyva maga után ‒ vagy amikor, épp ellenkezőleg, nem fizet, de kitenni sem lehet ám egykönnyen, mert ún. „birtokvédelmi joga” keletkezett a beköltözéssel.

Az albérlet közvetítés díja mint plusz költség ellenére a magánszemély ingatlan bérbeadás esetén a követendő alapszabály mindenképpen az, hogy:

A lakáskiadás ingatlanossal a legbiztonságosabb!

Egy megbízható albérlet közvetítő olyan, mint egy idegenvezető az ismeretlenben: értékes tanácsadó, aki lerövidíti és biztosabbá teszi az utat a profit felé, mert már járt az adott területen, és úgy ismeri, mint a tenyerét. Lehet, hogy nélküle is el tudunk jutni oda, ahova szeretnénk, ha lakáskiadás tippek iránt ismerősöknél, barátoknál érdeklődünk, vagy ha az internetről próbáljuk megtudni, hogy mi is az albérlet kiadás menete ‒ de mindenképpen több stresszel, lassabban és kockázatosabban fogunk haladni a célunk felé.

Mi mindenre hívhatja fel a figyelmet egy megbízható albérlet közvetítő?

Az albérlet közvetítés díja rendszerint korántsem annyira magas, hogy ne érné meg már csupán az a néhány profi lakáskiadás tipp is, ami kockázatmentessé teszi a magánszemély ingatlan bérbeadás bokros teendőit. Egy megbízható albérlet közvetítő fel fogja hívni a figyelmedet néhány alapvető szempontra, mint amilyenek az alábbiak (és a gyakorlatban is segít betartani, betartatni ezeket):

„Örökítsük meg” fotón a lakást!

Na de nem azért, mintha arra készülnénk fel lelkileg, hogy utoljára fogjuk látni ebben az állapotában ‒ hanem éppen ellenkezőleg: hogy bizonyítékunk legyen arra a helyzetre, amelyet a bérleti viszony felbontásakor is tapasztalni szeretnénk a lakásunkban.

ingatlankiadas ingatlanossal

Mi minden tartozik ide? A burkolólapok, ajtók, ablakok, csaptelepek, zárak, redőnyök és a bútorok állapota mind-mind olyan fontos „apróság”, ami zsebre megy, és amit könnyű képeken rögzíteni. Természetesen a képek elkészítése mellett, ugyanolyan fontos, hogy készítsünk írásos birtokbaadási jegyzőkönyvet és részletes bútor, felszerelés leltárt is.

Állapodj meg 2 havi kaucióban a bérlőddel!

A kaució az a vagyoni biztosíték vagy óvadék, amely egy garanciaként letétbe helyezett pénzösszeg nálad, a tulajdonosnál ‒ és amelyet érdemes úgy rögzíteni, hogy ne lehessen „lelakni”, hanem az esetleges károk javíttatására szolgáljon.

Mennyi az annyi? A „szokásjog” általában kb. kéthavi bérleti díjnak megfelelő összeget javasol. Ennyit tehát semmiképpen sem „szégyen” elkérni az olyan nemszeretem esetekre, amelyekre senki nem számít ‒ mégis lépten-nyomon bekövetkeznek még a legjobb barátok közt is.

Ellenőriz(tes)d havonta a mérőórákat!

A legtisztább módszer az, ha átíratjuk a bérlőnk nevére a közüzemi számlákat ‒ legalábbis így vélnék sokan. Csakhogy ez korántsem óv meg a problémáktól egy igazán rosszhiszemű bérlő esetén. Ha ugyanis egy szép napon angolosan, búcsú nélkül távozik, és csak fizetetlen számlákat hagy emlékül maga után, akkor a tartozás végül téged fog terhelni. Ha visszaíratnád a saját nevedre az órákat, de nincs birtokbaadási jegyzőkönyv a bérlőd részéről a zsebedben, akkor a szolgáltató csak úgy fog belemenni az átíratásba, ha előbb megkapja a pénzét.
Továbbá nagyobb probléma esetén, ha esetleg kikapcsolnák a közműveket, a visszakapcsolás költsége téged illet. Tehát a mérőórák bérlő nevére való átírása egyáltalán nem ajánlott.

Ezért másképpen kell gondoskodnod a számlák rendszeres fizetéséről. Mégpedig úgy, hogy rögzíted a bérleti szerződésben, hogy a bérlő minden hónap elején fényképeken küldje el a mérőórák állását, te pedig bejelented az állásokat a közműszolgáltatók felé.
A közműszolgáltatók által küldött számlák érkezhetnek a lakásba vagy áttérhetünk online számlázásra is, ebben az esetben a közműszolgáltató e-mailben küldi a számlákat, melyeket egyszerűen továbbíthatunk az albérlő felé és könnyen ellenőrizhetjük a befizetéseket.

Ha a számlák a lakáshoz érkeznek, érdemes a bérleti szerződésben azt is rögzíteni, hogy a bérlőnek minden hónap elején el kell küldeni a befizetésekről szóló igazolásokat.‒ vagy ha nem szeretnél ezzel vesződni, akkor olyan megbízható albérlet közvetítő céggel szerződsz, amely vállalja a folyamatos kapcsolattartást a bérlővel és a helyzet ellenőrzését. Hidd el, nagyon megéri, és így sokkal nyugodtabban alhatsz!

lakaskiadas ingatlanossal meroorak

A szó elszáll, az írás megmarad! (Avagy: a biztos recept a lakáskiadás ingatlanossal, és csakis közjegyző előtt)

Bizony, a latin mondás a mai napig érvényes, és nemhiába bírt ki több mint kétezer évet. Valószínű, hogy (finoman szólva) van benne valami. Elengedhetetlenül fontos, hogy a lakás kiadás során minden bérleti vagy egyéb szerződést írásban kössünk meg, és a szerződésben minden kérdésben részletesen megállapodjunk. Sohase hagyatkozzunk arra, hogy szóban beszéltünk valamiről, vagy kezet adtunk rá!

A bizalmatlanság nem szép, de az utólagos szánom-bánomnál mindenképpen kellemesebb, úgyhogy a szerződéskötéskor mindig abból kell kiindulni, hogy mi mehet rosszul, milyen félreértés adódhat, mi a lehetséges legrosszabb eset ‒ na, és aztán erre a lehető legpesszimistább forgatókönyvre kell építeni a megoldásokat.

Fontos, hogy a szerződés azt tartalmazza, amiben ténylegesen megállapodtunk szóban is, pl. sohasem működik jól az olyasmi, hogy „írjuk úgy, hogy 30 nap van a kiköltözésre, aztán úgyis kiköltözünk majd hamarabb”. Csak azt írjuk bele, ami a valóság, és ami mindkét fél számára ténylegesen vállalható.

Szerencsétlen esetben komoly anyagi kárunk keletkezhet abból, ha nem szerződünk az albérlőnkkel, de ami ennél is rosszabb, még a büntetőjog területére is könnyen átcsúszhatunk, ha ezt elmulasztjuk, és az ingatlankiadás után nem adózunk…

Lutri helyett csak akkor mehetsz biztosra, ha az albérlet ingatlanirodán keresztül kel el!

Mindez azonban csak a jéghegy csúcsa. Az ingatlan bérbeadás közvetítői díja nyomába sem ér azoknak az elveszített összegeknek és a rengeteg bosszúságnak, amely akár egyetlen elhibázott lépésből is származhat ‒ még akkor is, ha a fenti, minimális szempontokat önállóan, egyedül is betartjuk az albérlet kiadás menete során.

lakakiadas ingatlaniroda

Azt tanácsoljuk tehát, hogy lehetőleg ne kockáztasd a lakásodat ‒ kattints tovább a linkre, és nézd meg bővebben is, hogy mi az, amitől a lakáskiadás ingatlanossal sokkal problémamentesebben, simábban megy, mint egyedül!

Scroll to Top