Ingatlan bérbeadás számviteli bizonylat

Hogyan néz ki egy szabályosan kitöltött ingatlanbérbeadásról szóló számviteli bizonylat, mik a számviteli bizonylat kötelező tartalmi elemei 2024-ben és milyen információknak kell szerepelni rajta? Mai blogbejegyzésünkben ezekre a kérdésekre segítünk nektek választ találni.

Az első és legfontosabb tudnivaló, ha kiadjuk a lakásunkat, elkerülhetetlen a megfelelő számviteli bizonylat vagy számla kiállítása.

Amennyiben még kezdő vagy a témában és fogalmad sincs, hogy neked magánszemélyként ingatlanbérbeadáskor számviteli bizonylatot vagy számlát kell kiállítanod, akkor javasoljuk, hogy először a Lakáskiadás adózás című cikkünknél kezdd az olvasást.

Szamviteli Bizonylat
Az ingatlan bérbeadásához számviteli bizonylat vagy lakás bérbeadás számla kiállítása kötelező

Először is nem kell megijednünk, a számviteli bizonylat kiállítása rendkívül egyszerű.

Elegendő, ha előveszünk egy egyszerű papírlapot (nem szükséges számviteli bizonylat tömb), amelyre minden szükséges információt pontosan feltüntetünk.

Ha a gyorsabb megoldásokat kedveljük, akkor természetesen szövegszerkesztőben is elkészíthetjük a számviteli bizonylatot, sőt elérhető számviteli bizonylat minta az interneten is.

Amennyiben az alábbi 10 pont mindegyike szerepel a bizonylaton, megnyugodhatsz, tökéletes számviteli bizonylatot állítottál ki.

Számviteli bizonylat fogalma

A bizonylat a gazdasági események számviteli nyilvántartása céljából készített okmány, amely rendelkezik a számvitelre vonatkozó jogszabályok által meghatározott tartalmi és formai kellékekkel.

Forrás: Wikipédia

Számviteli bizonylat kötelező tartalmi elemei

A BIZONYLAT MEGNEVEZÉSE

Nem kell semmi bonyolultra gondolni, egész egyszerűen írjuk fel a papír tetejére, hogy „Számviteli bizonylat ingatlan bérbeadás”, és már teljesítettük is az első pontot. Természetesen a tevékenységet jelölő összes alternatíva helyénvaló. Például: Ingatlan bérbeadás, lakás kiadás, ingatlan kiadás, stb.

A BIZONYLAT SORSZÁMA

Hosszútávú lakáskiadás esetén valószínűleg több számviteli bizonylatot is ki fogunk állítani, így a kiállítás időrendjének megfelelően tüntessük fel a papíron a számviteli bizonylatok sorszámát növekvő sorrendben. Például: 1/2020, 2/2020, stb.

A BIZONYLAT TÁRGYA

A lakáskiadás során a számviteli bizonylat tárgya mindig maga az ingatlan, melyet bérbeadunk. Tüntessük fel a lakás pontos címét és helyrajzi számát, ezzel kipipálva a harmadik pontot.

A BÉRBEADÓ ADATAI

Mint minden hivatalos dokumentumnál, itt is szükség lesz személyes adataink rögzítésére. A szabályos számviteli bizonylaton szerepelnie kell a bérbeadó nevének, lakcímének és adóazonosító jelének.

A BÉRLŐ ADATAI

A bérlő adatait is tüntessük fel a papíron. Szükség lesz a nevére és lakcímére.

MEGNEVEZÉS

A megnevezés az a dolog, amiről az adott számviteli bizonylatot kiállítjuk. Például: 2020. december havi bérleti díj.

BÉRLETI DÍJ ÖSSZEGE

A számviteli bizonylaton szerepelnie kell a bérleti díj összegének, melyet forintban kell feltüntetnünk. A bérleti díj összege mindig a megnevezésben megadott időszakra vonatkozik.

A BIZONYLAT KIÁLLÍTÁSÁNAK HELYE ÉS IDŐPONTJA

Ezen nincs mit magyarázni, írjuk rá a papírra, hogy hol és mikor készült a bizonylat, a későbbi visszaélések elkerülése végett.

A BÉRBEADÓ ALÁÍRÁSA

A bérbeadó aláírása nélkül a dokumentum érvénytelen, így nagyon ügyeljünk oda arra, hogy aláírásunkkal hitelesítsük a számviteli bizonylatot.

A BÉRLŐ ALÁÍRÁSA

Utolsó lépésként, az adatok ellenőrzése után, a bérlő aláírásával lesz teljes a szabályosan kiállított számviteli bizonylat.

Szamviteli Bizonylat Tartalmi Elemei
Egy szabályos számviteli bizonylat mindössze néhány másodperc alatt elkészíthető

Ennek a 10 egyszerű lépésnek a betartásával biztosak lehetünk benne, hogy szabályos számviteli bizonylatot állítottunk ki, és nem lesz problémánk az ingatlan bérbeadás adózása során.
A későbbi kellemetlenségek elkerülése miatt fontos figyelnünk arra, hogy minden szükséges információ szerepeljen a papíron.

További hasznos tartalmat találsz a Lakáskiadás okosan cikkünkben.

Scroll to Top