Lakáskiadás külföldieknek

A lakáskiadás külföldieknek még ma is egy olyan téma, melyet rengeteg tévhit leng körül.
Ennek egyik legfőbb oka az, hogy sokan csak és kizárólag rövidtávú lakáskiadásban gondolkoznak, amennyiben nem magyar állampolgárok a lehetséges bérlők.
Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a potenciális bérlők köre nem szűkül le a nyaraló, városnéző, hazánkon átutazó turistákra.

Budapest Late Afternoon

Meglepően magas számú Magyarországon tanuló, dolgozó és később hazánkba beleszerető és itt letelepedő külföldi keres kiadó lakásokat és házakat.

Miért érdemes külföldieknek is meghirdetni a lakásunkat?

A lakáskiadás külföldieknek több szempontból is jövedelmező és mindenekelőtt hosszútávú bevételi forrás lehet, amennyiben ingatlan bérbeadásra készülünk.
Nem, elsősorban nem arra kell gondolni, hogy a külföldi albérlőtől csillagászati összeget lehet elkérni albérleti díjként, hiszen legyen szó magyar vagy külföldi állampolgárról, lakásbérlés előtt mindenki tájékozódik az aktuális piaci helyzetről és a számára leginkább megfelelő ár-érték arányú lakást választja otthonául. És itt el is árultuk a kulcsszót, hogy miért érdemes mégis külföldieknek való lakáskiadásban gondolkozni.

Míg a legtöbb magyar állampolgár esetében a lakásbérlés egy ideiglenes állomás, és ha hosszútávú lakásbérlésről beszélünk, akkor is általában egy-két éves időintervallumban gondolkozunk, addig a külföldi albérlők akár hosszú évekig is ideális bérlői lehetnek egy vonzó, igényes lakásnak.

Albérlet külföldi diákoknak

Budapesten sok egyetem van, népszerű város a külfödi diákok körében, sok diák jön tanulni, fél évre vagy hosszabb időre is. A külföldi diákoknak általában magasabb áron lehet kiadni lakást, a bérleti díjat többnyire euróban is meg lehet állapítani, ami sok bérbeadónak szimpatikus megoldás. Megemlítendő azonban az a tapasztalat, hogy a diákok sokszor plusz lakásfelszerelést igényelnek (pl. konyhai eszközök, ágynemű tekintetében).

Mi az oka annak, hogy a külföldi bérlő hosszútávú lakásbérlésben gondolkozik?

Egyrészt a hazánkban tanuló külföldi diákokról már esett szó a fentiekben, mint potenciális bérlőkről, akik általában 4-5, de legrövidebb esetben is 1-2 évig egészen biztosan hazánkban tartózkodnak. Mellettük sokan érkeznek hazánkba a magyarországi kiküldetésen lévő céges alkalmazottak, akik szintén hosszú évekre keresnek otthont.

Couple Looking Decoration Ideas With Laptop While Drinking Coffe

És megint előkerült az a bizonyos otthon szó, hiszen ez az a réteg, akik valóban hosszú távra keresnek otthont, és nem kell attól tartanunk, hogy hetente, havonta új bérlő után kell néznünk.
De nem csak az ideiglenesen hazánkban tartózkodó külföldiek lehetnek a célközönség, sőt.

Kulturális oka van annak, hogy a Magyarországon letelepedő külföldiek akár életük során mindvégig albérletben laknak.
A legtöbb nyugati országban ugyanis egyre kevésbé divat a lakás- vagy házvásárlás. Azok a külföldiek pedig, akik nálunk élnek, itt sem ingatlan vásárlásba fektetik a tőkéjüket.
Így, ha megfelelő otthont kínálunk a számukra, akár évtizedekig megbízható bérlőre lelhetünk.

A lakáskiadás külföldieknek -különösen hosszú távra-, igen vonzó lehet, de ehhez a kiadandó lakást is vonzóvá kell tennünk a bérlő számára. Ez annyit jelent, hogy befektetésként kell rá gondolnunk, és áldozni kell a lakásra. Ez elkerülhetetlen.

Olyan árut kell kínálnunk a leendő ügyfélnek, amelyet nem tud visszautasítani. Felújítás előtt mérjük fel, hogy milyen igényeknek kell és érdemes eleget tennünk, ha külföldi bérlőnek szeretnénk kiadni a lakásunkat.
Ha pedig még lakásvásárlás előtt állunk, fektessünk be egy jó környéken elhelyezkedő ingatlanba.

Lakáskiadás külföldieknek magasabb összegért? – mennyit kérhetünk el a külföldi bérlőtől

A lakáskiadás külföldieknek nyilvánvalóan anyagi szempontból is kedvező lehet. Ehhez persze eleget kell tennünk a kívánalmaknak is, de ha igényes, jól felszerelt lakással rendelkezünk, akkor akár 10-30%-kal jövedelmezőbb bérleti díj is felszámolható.
Az összeg mértéke mint mindig, ez esetben is a lakás minőségétől, felszereltségétől és elhelyezkedésétől függ. Ennél magasabb díjat nem érdemes megcélozni, hiszen a lehetséges bérlő ma már számtalan platformon tud érdeklődni az aktuális piaci helyzetről és saját lehetőségeiről.

Bérleti szerződés külföldivel

A lakás bérleti szerződés külföldivel kapcsolatos kérdések és problémák sokakat foglalkoztatnak, mivel az országhatárok ma már nem jelentenek akadályt, így hazánkba is sokan érkeznek idegen nyelvű országokból, akik ideiglenesen vagy tartósan letelepednének. Legyen szó magyar állampolgárról vagy idegen nyelvű bérlőről, a bérleti szerződés nélkülözhetetlen, hiszen az véd meg minket és az ingatlanunkat is.

Amennyiben külföldi bérlőnek adjuk ki ingatlanunkat, akkor szükségünk van egy kétnyelvű bérleti szerződésre.
A kétnyelvű lakás bérleti szerződés olyan jogi dokumentum, amely részletesen rögzíti a bérbeadó és bérlő közötti megállapodást egy olyan lakás bérbeadására, amely két különböző nyelven van megadva. Az ilyen típusú szerződés különösen fontos lehet, ha a bérlő nem beszéli a bérbeadó által használt nyelvet.

A kétnyelvű lakás bérleti szerződésnek ugyanúgy tartalmaznia kell az összes fontos információt a lakás bérbeadásával kapcsolatban, mint a csak magyar nyelvűnek, beleértve a bérleti díjat, a bérleti időtartamot, az esetleges kauciót és a bérleti szerződés felmondásának feltételeit. Emellett a szerződésnek két nyelven is elérhetőnek kell lennie, hogy mind a bérbeadó, mind a bérlő megértse a benne foglaltakat.

Megbízható Ügyvéd által készített bérleti szerződés mintát talál a www.berletiszerzodesem.hu oldalon

Hogyan tehetjük vonzóvá a lakást a külföldi bérlők számára?

Az első és legfontosabb dolog, amit nem győzünk hangsúlyozni, az igényesség, amit semmiképp nem szabad összekeverni a drágával. Nem kell feltétlenül a drága megoldásokra törekedni.
Nem a költséges, hanem a praktikus, letisztult, harmonikus részletek fogják a külföldi bérlőt a lakásunkba vonzani.
A lakást bútorozva hirdessük, hiszen senki sem gardróbszekrényestől és konyhabútorostól utazik egyik országból a másikba.

Szintén megéri olyan gépekbe fektetni, melyek egy hagyományos lakáshirdetés estén extrának tűnhetnek, de a külföldi bérlők szemében elvárás lehet. Magyarán legyen a lakás jól felszerelt. Mosó- és mosogatógép, hűtő, sütő, légkondicionáló, porszívó minél felszereltebb, annál jobb. A külföldi bérlők nagy részénél elvárás, hogy a konyhában legyenek konyhai eszközök és edények is.

Kitchen With Stylish Amenities

Felbérelhetünk lakberendezőt, aki segít kialakítani az ideális megjelenést, de a minimalista, letisztult stílussal nemigen lőhetünk mellé. Törekedjünk az összkép harmóniájára és a minőségre. Ezeket a szempontokat betartva máris kívánatos lesz a lakás a külföldi albérlő számára is.

Kiadó lakás külföldieknek – Milyen nyelven és hol hirdessük lakásunkat, ha külföldi bérlőt szeretnénk?

Bár ártani nem ártunk egy angol nyelvű lakás hirdetéssel, nem kizárólagos feltétele a sikeres lakáskiadásnak. Azok az itt dolgozó külföldiek ugyanis, akik ideiglenesen tartózkodnak hazánkban, legtöbbször fejvadász céggel dolgoznak együtt. Ez azt jelenti, hogy nem a külföldi leendő bérlő nézegeti a lakásokat, hanem egy hazai megbízott segít számára felkutatni az ideális otthont.

Hogyan kerülhet fel lakásunk a fejvadász radarjára?
Keressünk fel egy hosszútávú lakáskiadással foglalkozó céget, és hirdessünk rajtuk keresztül is, hiszen így sokkal nagyobb eséllyel indulunk.
Akkor is igaz ez az állítás, ha a potenciális külföldi bérlő saját maga vág bele a lakáskeresésbe, hiszen ezen cégek internetes felületei sokkal látogatottabbak, professzionálisak, és általában rendelkeznek angol nyelven kommunikáló kapcsolattartóval.

Kell-e idegen nyelven beszélni ahhoz, hogy külföldi albérlőt találjunk?

A válasz ismét csak az, hogy nem árt, de nem létszükséglet. Ha segítség nélkül kívánjuk kiadni lakásunkat külföldi bérlőnek, akkor elkerülhetetlen.
Attól függően, hogy az ország mely pontján található a lakás, jól jöhetnek a szomszédos országok nyelvei vagy az angol, melyet a legtöbben alkalmaznak.

Akkor sem kell kétségbeesni, ha nem beszélünk idegen nyelveket, hiszen az albérlet kiadással foglalkozó cégek és szakemberek ezt a terhet is leveszik a vállunkról.
Annál is inkább, hiszen, ahogy korábban már említettük, a külföldi bérlők is ezeket a lakáskiadással foglalkozó cégeket részesítik előnyben.

Ez számukra is biztosítékot jelent arra vonatkozóan, hogy nem lesznek átverve, hiteles, megbízható szerződést kapnak és teljeskörű asszisztenciát. Ha bármilyen probléma felmerül, van aki megoldja és azonnal intézkedik.
Ez egy olyan garancia, amely minden külföldi albérlő számára még vonzóbbá teszi a kiadó lakást.

Group Of College Student Carrying Boxes Moving Into Accommodation Together

A lakáskiadás külföldieknek tehát nem lehetetlen, de nem árt eleget tenni néhány feltételnek, mely még jövedelmezőbbé teheti a lakáskiadást. Legyünk tudatosak és tudjuk hol találhatjuk meg a célközönségünket. Ne ragadjunk le a rövidtávú lakáskiadásnál, fektessünk bele az ingatlanba és megtérül a rááldozott pénz és energia.

Albérlő angolul

A legtöbb külföldi albérlő angolul beszél, még ha nem is angol anyanyelvű, ez a nemzetközi nyelv, illetve az angol-magyar bérleti szerződés az elfogadott. A kétnyelvű szerződés elkészítéséhez sok segítséget kaphatunk, ami leveszi a vállunkról a terhet, ha nem beszéljük a bérlő nyelvét. Megjegyzendő azonban, hogy nem tud mellényúlni az a bérbeadó, aki némi időt fordít arra, hogy angol nyelvtudását fejlessze. Érdemes egy angol alap szókinccsel rendelkezni a kiadáshoz, ezzel előnyre tehet szert a lakástulajdonos, mind a kiadás folyamatában, mind a bérlővel való kommunikáció során a későbbiekben.

Scroll to Top