Lakáskiadás feltételei

Lakást kiadni nem feltétlenül bonyolult. Az aktuális jogszabályok szerint a lakáskiadás feltételei könnyen megugorhatóak bárki számára, aki rendelkezik saját tulajdonú, kiadásra szánt ingatlannal.

Azonban érdemes tisztában lenni néhány aprósággal, mert így a számunkra legkedvezőbb opciót választhatjuk ki.

Lakaskiadás előtt tájékozódjunk
Érdemes a lakáskiadás előtt tájékozódnunk

Általában a legelső kérdés az, mit kell tennem, hogy hivatalosan is kiadhassam a lakásomat, vagyis minden szabályszerűen alakuljon a lakáskiadás körül.

Gyakori tévhit, hogy az ingatlan bérbeadás automatikusan bejelentési kötelezettséggel jár az adóhatóság irányába. Megtehetjük, de nem kötelező, ha bizonyos adózási jogszabályoknak és feltételeknek eleget teszünk.

Vegyük sorra, milyen opciók közül választhatunk, ha szeretnénk eleget tenni a lakáskiadás feltételeinek.
A bejelentési kötelezettség attól függ, hogy az ingatlan bérbeadást adószámos magánszemélyként vagy adószám nélkül, adóazonosító jellel szeretnénk megtenni.
Nem kell megijedni, a legtöbb adózással kapcsolatos szabállyal ellentétben, két egyszerű lehetőségről beszélünk.

Lakáskiadás adószámos magánszemélyként

Mitől lesz valaki adószámos magánszemély?
Attól, hogy adószámot igényel magának. Ugye, hogy nem is olyan bonyolult?

Azért, hogy megfeleljünk a lakáskiadás feltételeinek, az adószám igénylésekor meg kell mondanunk, milyen tevékenységet szeretnénk folytatni.
Bejelöljük az ingatlan bérbeadást, ezáltal pedig jogszerűvé válik a lakáskiadás.
Az adószámot igényelhetjük online, az Ügyfélkapun keresztül vagy pedig személyesen az adóhatóság ügyfélszolgálatánál. Mindkét esetben a T101-es nyomtatványt kell kitöltenünk az igényléshez.
Amint megkapjuk az adószámot, már állíthatjuk is ki a számlákat a bérlők számára.

Lakáskiadás adószám nélkül

Fontos tudni, hogy a lakáskiadásnak nem feltétele az adószám vagy a számlaadás. Tehát élhetünk azzal a lehetőséggel is, hogy az adóazonosító jelünket használjuk.
Adóigazolványa mindenkinek van, és ezen a zöld kártyán feltüntetett tíz számjegyből álló adóazonosító jellel is eleget tehetünk a lakáskiadás feltételeinek.

Ebben az esetben nem szükséges az ingatlan bérbeadási tevékenységünket az adóhatóság felé bejelentenünk, és számlát sem fogunk tudni kiállítani.
Fizetjük az adóelőleget negyedévente, és a tavaszi adóbevallásból fog értesülni róla a hatóság, hogy lakáskiadást folytatunk.
Arra ügyeljünk, hogy a számviteli bizonylatot minden hónapban kiállítsuk, és ne feledkezzünk el az éves adóbevallásról sem.

Számviteli bizonylat kiállítása
A számviteli bizonylat kiállítása kötelező

Arról, hogy milyen esetekben adhatjuk ki adószám nélkül, magánszemélyként a lakásunkat és milyen esetekben adhatjuk bérbe csak adószámmal a Lakáskiadás adózás című cikkünkben olvashatsz.

Tehát amint választottál a rendelkezésedre álló opciók közül, kezdődhet is a lakáskiadás.
Amint eldöntötted, hogy miként szeretnéd kiadni a lakásod, már csak arra kell ügyelned, hogy megszülessen a precíz, szabályos, írásos lakásbérleti szerződés, hiszen ez is a lakáskiadás feltételei közé tartozik.

Amikor pedig mindkét fél aláírta a dokumentumot, nincs más dolgod, mint rendszeresen kiállítani a számlát vagy számviteli bizonylatot, és élvezni ezt a roppant kedvező bevételi forrást.

Scroll to Top