Albérlet kiadás

Befektetés vagy megtakarítás

Napjainkban egyre többen gondolják úgy, hogy bankbetétek helyett saját tulajdonú ingatlanba fektetik megtakarításaikat.
Nagyrészt azért, mert a kamatkörnyezet nem ad megfelelő hozamot, illetve abban bíznak, hogy a lakás árának emelkedésével, majd annak későbbi eladásával többletjövedelemhez jutnak.
Az sem utolsó szempont, hogy a bérleti díjakkal egy viszonylag stabil pénzkereseti lehetőséget biztosíthatnak maguknak a lakástulajdonosok.

Fehér épület, sok erkéllyel.

Tiszta otthon, rendes ház, azaz mire ügyeljünk albérlet kiadás előtt

Ha kiadásra adjuk a fejünket, először tegyük rendbe a bérleményt!
Gondoljunk bele, ha magunk számára keresnénk albérletet, mi is elvárnánk azt, hogy rendben legyen az ingatlan. Legyen tiszta – a legjobb, ha frissen festve – , minőségi, megfelelő az áramellátás és a vízvezeték tekintetében, működjön a fűtés.
Biztonságos bejárati ajtót szeretnénk, jól záródó nyílászárókat. Ha bútorozott, azok legyenek használatnak megfelelőek, jól funkcionáló berendezések.

Természetesen lehetőségünk van bútorozatlanul is kiadni ingatlanunkat, ilyenkor a bérlő elvárása, hogy kedve szerint rendezhesse be új otthonát.
Azonban a bútorozatlanul történő bérbe adáskor sem hagyható el a beépített konyhabútor, ami nélkül szinte lehetetlen az üzletet megkötni.
Nagy előnyre tehet szert a tulajdonos a gépesítéssel: mosógép, hűtőszekrény, tűzhely, esetleg mosogatógép. Az ilyen lakások általában hamarabb elkelnek.

Albérletet kiadni, de kinek? Lakást kivenni, de kitől?

Többféle lehetőség közül választhatunk, akár albérlőként, akár tulajdonosként. Találhatunk megfelelő otthont hirdetések útján.
Manapság már számtalan ingatlant hirdető oldal fellelhető az interneten, valamint az adott városban is működnek irodák, melyek foglalkoznak lakáskiadással.
Ebben az esetben az ingatlanos mindkét fél érdekeit képviseli, segíti, hogy igényeik találkozzanak. Ennek díját legtöbbször egyhavi albérleti díjban állapítják meg, amit általában a tulaj fizet.

Zöld kulcsot tartó személy egy ház előtt.

Kik legyenek a bérlők: egyetemista vagy nagycsalád

A legtöbb lakóhellyel rendelkező tulajdonos alapvetően hosszú távban gondolkodik a kiadást illetően, de erre természetesen ellenpélda is van.
Egy állandó bérlővel sokkal kevesebb a havi vagy akár a napi teendő, mint a mostanában oly divatos lakáshotelezéssel. A jogi szabályok és az adózás is más kategóriába sorolja a kettőt.

Amennyiben olyan városban található az ingatlan, ahol egyetem, főiskola is működik, akkor gondolkozhatunk abban, hogy legyenek ők a célcsoport. Egy fiatal egyetemista, – ha tanulmányait komolyan veszi – 5 évre is köthet megállapodást a tulajjal. Ez azonban nagyon ritka.
Az életkörülmények változnak, így gyakran megesik, hogy fél-, egy évnél tovább nem lehet kiadni az albérletet ugyanazon fiatalnak. Talán jobban tervezhető a bevétel egy fiatal párral vagy egy családdal.

Gyereket ne! Vagy mégis? Tévhit az, hogy gyermekes családdal nehezebb?

Néhányan úgy vélik, hogy egy családnak kiadni a létesítményt mindenképpen jó döntés, hiszen egy vagy több gyermekes szülő, otthont szeretne csemetéinek, ezért hosszútávon számíthat rájuk.

Mások épp az ellenkezőjét vallják. Sok tulajdonos fél attól, hogy esetleg a gyerek hangos, labdázik, zavarja a lakókat, megrongálja a bútort, a falat, több lesz utána a javítanivaló, valamint a bérbeadó fél attól, hogy nehezebb megválni egy gyermekes családtól, mert ők a gyermekre való hivatkozással nem akarják elhagyni az ingatlant.

Figyelve néhány dologra, kellemetlenségek nélkül adhatjuk ki ingatlanunkat családosok részére. Ilyen eszköz lehet a kezünkben, ha fényképet készítünk az ingatlan állapotáról átadáskor, megelőzve az esetleges későbbi vitákat, ezt a szerződésben rögzíthetjük.

Álljon itt egy minta egy szerződésből:

A Szerződő felek rögzítik, miszerint a Bérbeadó a Bérleményt tisztán bocsátja a Bérlő birtokába.
A Bérlő köteles a bérleti jogviszony megszűnésekor – legkésőbb a felmondási idő utolsó napjával – azonnali hatályú felmondás esetén – Bérleményt kiürítve, kitakarítva, kifestve rendeltetésszerű használatra alkalmas, olyan állapotban, amilyenben birtokba vette, a hozzá tartozó felszerelési és berendezési tárgyakat pedig leltár szerint, a Bérbeadó birtokába visszabocsátani. A Felek ekkor közösen leolvassák a mérőórák állását és az ennek alapján számolt közüzemi díjat a Bérlő fizeti.
Szerződő felek rögzítik, miszerint a szerződés megszűnése esetén a Bérlő a saját költségén felszerelt és az ingatlan állagának sérelme nélkül leszerelhető tartozékokat elviheti, kivéve, ha a Bérbeadó megfelelő kártalanítást ajánl fel és az a Bérlő lényeges jogi érdekét nem sérti.

Fontos, hogy jogilag megfelelő bérleti szerződése legyen.

További biztosítékot jelent a tulajdonos számára az önkéntes kiköltözési nyilatkozat, valamint a befogadó nyilatkozat, melyek a bérleti szerződés mellékletei.

Egy nő két kisgyerekkel ül a kanapén egy tablettel.

Hogy mi a befogadó nyilatkozat az ingatlan bérbeadása kapcsán?

Van azonban egy olyan megoldás, ami segítség lehet akkor, ha például lejár a megegyezés vagy olyan probléma adódik, amiért meg kell válni a bérbe vevőktől.
A befogadó nyilatkozat akár gyerekes, akár gyermektelen bérbe vevőknél is szerencsés lehet.
Ez egy olyan írásban tett kijelentés, amit a bérlő készít, és azt tartalmazza, hogy ha el kell mennie a bérleményből, van aki befogadja őt, és a gyermeket is, így nem köteles az ingatlant fenntartani a bérlőknek, hiszen van hová menniük.

Mi minden legyen a bérleti szerződésben?

A befogadó nyilatkozat egy kiegészítő eszköz. A bérleti szerződés azonban alapvetően egy fontos dokumentum.
Nézzük, mire ügyeljünk mindkét fél érdekében az egyezség megkötésekor:

  1. A kaució. A megegyezés során vagy beköltözéskor fizeti a bérlő, melynek összege általában két havi díjat foglal magába. Elengedhetetlen, hogy megjelöljük a szerződésben, hogy milyen költség vonható le belőle.
  2. Az átadás átvételi jegyzőkönyv tartalmazza a mérőórák állását, az átadott kulcsok számát, illetve a bérleményben található felszereléseket, berendezéseket. Ezek a leolvasott értékek felírásra kerülnek és az egyezség mellékletét képezik.
    Bútorozottan kiadott otthon esetén tételesen meg kell jelölni, hogy milyen berendezések képezték a lakás részét. Ez azért is fontos, mert így nem kerülhet sem a bérlő, sem a bérbeadó kellemetlen helyzetbe, ha valamely berendezés nincs meg, vagy nem olyan állapotban kerül vissza a tulajhoz, ahogyan ő arra emlékezett.
  3. Határozott vagy határozatlan idejű megállapodás esetén is írjuk bele a lakhatás pontos időtartamát, annak felmondási idejét és lehetőségeit.
  4. A szóban megállapodott havi díj összege, valamint a közüzemi díjak fizetési határideje is rögzítésre kell, hogy kerüljön. Része lehet a megállapodásnak a fix költségek listája is, úgy mint a közös költség, vagy hulladékelszállítási díj.
  5. Újabb pont a dokumentációban, hogy a tulajdonos megengedi-e a leendő lakónak, hogy ideiglenes lakcímként jelentse be magát az ingatlanba. Ne féljünk ettől. Attól, hogy valaki hivatalosan bejelentkezik az épületbe, még nem rendelkezik tulajdonosi jogokkal. Szintén érdemes rögzíteni azt, hogy a bérleti időszak végén a bérlő köteles igazolni, hogy kijelentkezett az ingatlanból. Amíg a fenti dokumentumok nem kerülnek bemutatásra a bérbeadó felé, a kaució visszautalását megtagadhatja. (így tudja bebiztosítani a bérbeadó, hogy nem maradtak bejelentkezve ott).

További információkat olvashatsz arról, hogy mire figyelj az ingatlan bérleti szerződés megkötésekor.

Egy üzletember aláír egy dokumentumot az íróasztalnál.

Meg kell kötni a közjegyzői okiratot?

A közjegyzői okirat tartalmazza a kiköltözési és fizetési nyilatkozatot, mely kényes szituációkban nyújthat segítséget.
Ez nem “kötelező”, ám arra a helyzetre ad megoldást, ha a bérlő nem akar kiköltözni vagy nem rendeltetésszerűen használja az ingatlant, továbbá azért, ha a havi költség nem kerül megfizetésre.
A közjegyzői okirat értelmében, a szerződésszegő bérlő ellen közvetlenül meg lehet indítani a végrehajtási eljárást, melynek keretében a lakó ki is költöztethető.

Többféle lehetőség a közüzemek rendezésére

Ha megvan – akár hirdetés útján vagy anélkül -, több tucat jelentkező közül a legjobb lakó, aki ráadásul kedves is, és sikerült megállapodni, aláírásra került a konvenció, már csak a rezsi és a havi bér fizetésének mikéntjét kell megbeszélni.
Ugyanis napjainkban már lehet a kötelezettségeket úgy rendezni, hogy a két fél nem is találkozik.

Mérőórák  a falon.

Ha a tulajdonos bizalmat szavaz a bérlőnek, akkor a rezsit teljes egészében az új lakó intézi. Az óraállások leolvasását, bediktálását, valamint azok fizetését. A nyomonkövetésről azonban nem szabad lemondani, a tulajdonos ellenőrizze a számlák befizetését. Ennek egy módja lehet, ha a bérlő minden hónapban elküldi számára a befizetésről szóló igazolásokat (pl: e-mailben).
Az is egy lehetőség, hogy az ott lakó csupán leolvassa, fotóval igazolja, és minden mást a tulajdonos csinál. Ezeket a tényeket is foglaljuk írásba, a későbbiekre való tekintettel, hiszen a szó elszáll…

Scroll to Top