Lakás kezelés Budapest

Mit jelent a lakás kezelés?

A lakás kezelés olyan teljeskörű szolgáltatást jelent, mellyel nagyon sok időt és energiát spórolhatsz meg azáltal, hogy egy erre specializálódott lakáskezelő cég kezeli a lakásod ügyeit, kezdve a bérbeadástól egészen a bérlőváltásig.

Mit jelent a lakáskezelés
Mindenki szeretne időt spórolni

A lakáskezelés szolgáltatás vonatkozhat hosszútávú lakáskiadásra , de kiterjedhet rövidtávú szálláshely szolgáltatásra is. 

A lakáskezelő végzi a lakáskiadással járó feladatok egy részét vagy akár az összeset, a megegyezés szerint.

Mi tartozhat a lakás kezelés feladatai közé?

Nagy kiesést jelent minden bérbeadónak, ha a lakás nem talál új bérlőre, s hosszabb-rövidebb ideig üresen áll. Ezért fontos a lakás folyamatos kiadásának biztosítása, mely magában foglalja a hirdetéseket, az ingatlan bemutatását a bérlőnek, vagy éppen a megfelelő bérlő kiválasztását.

Folyamatos kiadás

Kényes kérdés a bérleti díj, a közüzemi díjak kezelése, nagy segítség lehet számodra is, ha ezzel nem kell foglalkoznod.
Megnyugvást jelent, ha tudod, hogy a kiadott lakásod állapota olyan, ahogyan te hagytad, időközben nem vált lakhatatlanná.

Karbantartás

Szükséges a lakás rendszeres felügyelete, de kihagyhatod a heves szívdobogással járó kellemetlen érzést a küszöböt átlépve, hogy vajon mi vár odabenn. 

A lakáskezelés szolgáltatás kiterjedhet az ingatlan karbantartásának kérdéseire, vagy éppen a bérlőváltás kezelésére és még egy sor feladatra, melyeket a későbbiekben részletesen megnézünk.

Kiknek ajánljuk a lakás kezelést? Akinek…

Persze, itt előkerülhetnek olyan elgondolások, hogy “biztosan annak éri meg, akinek több lakása van” vagy “csak annak érdemes, aki messze lakik a kiadott ingatlanától”…

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány szempontot, melyek segíthetnek a döntésben, hogy számodra vajon célszerű lenne-e a lakáskezelés szolgáltatás igénybevétele.

Az idő számít
A lakás ügyeinek kezelése még akkor is időt igényel, ha bérlőnk ideális, “könnyű bérlő”. A díjszedés, a kapcsolattartás, a karbantartás intézése, stb. mind-mind időt vesz el a mindennapjainkból. 

A profit számít
A mai online világban széles lehetőség nyílik a kiadni kívánt lakás hirdetésére, reklámozására. Azonban az erre alkalmas lakáskezelő cégek jó marketinggel, tapasztalatukkal, különféle kiadási technikákkal elősegíthetik az üresjáratok kiiktatását, a kiadatlan hónapok megszüntetését. A jól megválasztott lakáskezelő tehát szavatolja, hogy a befektetésként tekintett lakás jó kezekben legyen, ezzel megfelelő hozamot biztosítson a bérbeadó számára.

…A távolság számít
A közlekedési eszközök fejlődésével a távolságok egyre inkább csökkennek, hiszen hipp-hopp a világ másik felén lehetünk, néhány óra alatt másik országban, kontinensen találhatjuk magunkat. Ez lehetőséget teremt arra, hogy lakhelyünktől távolabb, másik városban, netán másik országban adjuk ki meglévő lakásunkat. Ilyenkor különösen jól jön, ha valaki rendelkezésre áll, aki helyben elintézi a “piszkos munkát”, megkímélve bennünket az ingázástól, ezzel időt, pénzt is megtakaríthatunk. Akkor is hasznát vehetjük ennek a szolgáltatásnak, ha a város egyik végéből kellene eljutni a másikba, hogy bemutassuk az ingatlant az érdeklődőknek (napjában harmadszor), beszedjük a díjat vagy ellenőrizzük a lakás állapotát.

…A nyelv számít
Amennyiben más országban levő ingatlanunk bérbeadásán gondolkodunk segítségünkre lehet, ha van aki jobban beszéli az adott nyelvet. Ez mind a bérlővel való kommunikációt, mind a szerződéskötést nagyban megkönnyíti.Előfordulhat, hogy külföldi bérlőnk akad, aki nem vagy nem jól beszéli a nyelvünket, mi pedig az övét. Ekkor jelentkezik az adott idegen nyelvet beszélő lakáskezelő nélkülözhetetlensége, hiszen mind tapasztaltuk már, hogy sokszor még azonos nyelv esetén is adódnak kommunikációs problémák…

…Az együttműködés számít
Bizonyára te is találkoztál már olyan helyzettel, amikor egy kapcsolat jól indul, megvan a közös hang, aztán jönnek a különbözőségek, melyek konfrontációhoz vezetnek. Sokan vagyunk, akik nem szeretünk konfrontálódni, kerüljük a kényelmetlen helyzeteket, beszélgetéseket. Bérbeadóként azonban számolnunk kell ennek eshetőségével: amikor figyelmeztetni kell a bérlőt a fizetésre, amikor nincs egyetértés abban, hogy ki állja a javítás költségét, amikor fel kell mondanunk az albérletet…Talán, te is szívesebben tartanád meg a jó viszonyt a bérlőddel. A lakáskezelő cég átvállalja a kényes szituációkat.

…A határidő számít
Mindannyiunknak sok tennivaló jut egy-egy napra, gyakran kapkodjuk a fejünket a tennivalók között. Így könnyen előfordulhat, hogy elmarad a befizetés, leolvasás, ellenőrzés, stb. Ha veled is előfordult már, hogy késedelmi kamatot kellett fizetned, akkor neked való lehet a lakáskezelés szolgáltatás.

…A jog számít
A befektetésnek szánt lakás megvásárlásával nem járnak automatikusan a jogi ismeretek. Azonban sok mindennel jó tisztában lenni, hogy a későbbiekben ne kelljen egy esetleges jogi hercehurcába keveredni. Mégis vagyunk néhányan, akiknek sem kedvük, sem idejük nincs a jogi ismereteink gyarapításához. 

…A mennyiség számít
Vannak, akiknek bejött az élet, s több ingatlan áll rendelkezésükre, amit bérbeadnak. Ennek nyomonkövetése, ellenőrzése, adminisztrációja fárasztó munka, így számukra is praktikus megoldás lehet a lakáskezelés szolgáltatás.

A szolgáltatás teljeskörű

Nem maradt más hátra, minthogy részletesen áttekintsük, hogy mi mindent foglalhat magában a lakáskezelés. Természetesen minden a megegyezésen múlik, ki többet, ki kevesebbet igényelhet a lehetőségek közül.

Helyszíni Felmérés
Előzetes időpont egyeztetés után, magas minőségű fényképeket és videót készítenek az ingatlanról, melynek nagy szerepe lesz a hirdetésekben.

Tanácsadás
Gyakran a szolgáltatások közé tartozik a helyszínen történő tanácsadás, ahol átbeszélitek az igényeket, a kiadással kapcsolatos tudnivalókat. Ez biztosítja, hogy az érdeklődők kiválasztása e szempontoknak megfelelően történjen, valamint, hogy a kezdő bérbeadók se induljanak hátránnyal, hiszen megkapnak minden fontos tudnivalót. 

Ingatlan fényképezés

Bérleti Díj Meghatározás
Fontos a piac átfogó ismerete a bérleti díj meghatározásához, hiszen a rosszul megválasztott ár, hosszú időre kihasználatlanná teheti ingatlanunkat. Ezért fontos az optimális bérleti díj meghatározása, ami a bérbeadó szempontjából a legmagasabb, reálisan elérhető bérleti díj lesz.

Ügyfélkör

Saját Ügyfélkör
A lakáskezeléssel foglalkozó cégek általában kialakult ügyfélkörrel rendelkeznek, ez hasznos lehet számodra, hiszen az elkészített hirdetést elküldik ügyfeleik részére, mely akár nemzetközi cégeket, nagykövetségeket is magában foglalhat. 

Hirdetés Feladása
Saját honlapjukon, egyéb internetes portálokon meghirdetik a kiadandó lakást, akár több nyelven is. 

Megtekintések Szervezése
Megszervezik és lebonyolítják a lakásmustrát, vagyis bemutatják a lehetséges bérlőknek az ingatlant, amíg megtalálják az ideális lakót.

Bérlőszűrés
A bérbeadó igényeinek feltérképezése döntő jelentőségű, hiszen ennek alapján tudják szűrni a bérlő jelölteket, majd kiválasztani a megfelelő bérlőt.

Mindannyiunknak megvan a képe a jó bérlőről: fizetőképes, lenyomozható, lehetőleg minimális létszámú, rugalmas, rendszerető, jól szituált, no, és természetesen szimpatikus.
A gyakorlat azt mutatja, hogy e tényezők együttállása ritkán valósul meg. Ezért is olyan jó, hogy megszűrik helyettünk a jelentkezőket.

Bérlőszűrés

Bérleti Szerződés Elkészítése
Perdöntő jelentőségű a megfelelő bérleti szerződés. Erről részletes információkat találsz itt: Lakásbérleti Szerződés >> A lakáskezelés keretében előkészítik a bérleti szerződést az igényeidhez igazodva, szükség szerint idegen nyelven is.

Kiköltözési Nyilatkozat
A későbbi bonyodalmak elkerülése érdekében talán jónak találod, hogy közjegyző előtt önkéntes kiköltözési nyilatkozatot írattass alá a bérlővel, ennek menetével kapcsolatban is segítséget kaphatsz. 

Lakáskulcsok átadása

Birtokbaadás
A lakáskezelő birtokba adja az ingatlant, tájékoztatást ad a bérlőnek a lakással kapcsolatos tudnivalókról, átadja a kulcsokat. Adott esetben birtokbaadási jegyzőkönyvet készít, fotókon, videókon rögzíti a lakás állapotát, továbbá a mérőórák állását. 

Kapcsolattartás
A felmerülő igény szerint tartják a kapcsolatot mind a bérlővel, mind veled, mint bérbeadóval. Szükség esetén kommunikálnak a közmű szolgáltatókkal, közös képviselettel, vagy éppen a biztosítóval.

Ellenőrzés
A lakás kezelő cég rendszeresen, előre meghatározott időpontban ellenőrzi a bérleményt. Az ellenőrzés alkalmával szemrevételezi, hogy a bérlő rendeltetésszerűen, a szerződésnek megfelelően használja-e az ingatlant, valamint rögzíti a mérőórák állását. Lehetőség van a postaláda ellenőrzésére, szükség esetén a levelek továbbítására.

Elszámolás, beszedés
A szerződésben meghatározott módon és rendszerességgel beszedik a bérleti díjat a bérlőtől, s továbbítják azt neked, ezzel is nagy terhet akasztva le a válladról. Elszámolást készítenek, késedelem esetén megteszik a szükséges intézkedéseket. 

Óraállások Bejelentése
A szolgáltatás kiterjed a mérőórák állásának bejelentésére, valamint az éves mérőóra leolvasásokban való közreműködésre. 

Mérőórák állásának bejelentése

Írásos Beszámolók
Előre meghatározott időközönkét írásos beszámoló készül, melyet elküldenek számodra, így könnyen nyomon követhetsz mindent, feltéve, ha nincs jobb dolgod…

Probléma elhárítása 
A felmerülő problémák, meghibásodások esetén a megfelelő szakember küldésével intézik a hibaelhárítást. Vagyis a vasárnap délutánt nem kell szakember keresésével töltened. A probléma elhárításának részét képezi a tervszerű karbantartások elvégzése is. 

Minden jó, ha a vége jó, vagyis a kiköltözés
A bérleti szerződés lejártát követően elvégzik a szükséges teendőket, úgy, mint a kiköltözési jegyzőkönyv elkészítése, mérőórák leolvasása, elszámolás, ingatlan állapotának ellenőrzése, kulcsok átvétele.

Kiköltözés
Álom az ingatlan kifogástalan állapota a kiköltözést követően

Bérbeadóként mi az, amit mégis tenned kell, hogy lakásod pénzt termeljen neked?

Ahogy láthatod, a lakáskiadással járó terhek lekerülnek a válladról, nem kell, hogy fájjon a fejed a felhalmozódott számlák, a bérlőre érkező panasz vagy a legrosszabbkor történő meghibásodás miatt.

Egy fontos teendőd azonban mégis akad: figyelheted a bankszámládat, s várhatod az érkező pénzösszeget jelző hangjelzést a telefonodon. Nem is olyan megterhelő, ugye?

Bérbeadó
A bérbeadónak is jár a pihenő

Összefoglalva, a lakás kezelés egy biztonságos, nagyon kényelmes megoldást jelent mindazoknak, akik egyszerre szeretnének passzív jövedelemhez jutni és nyugodtan aludni.

Scroll to Top