Albérlet kiadás hivatalosan

Albérlet kiadás hivatalosan: miért (és hogyan) éri ez meg Neked?

Az albérlet kiadás hivatalosan kell, hogy történjen ahhoz, hogy Te főbérlőként biztonságban lehess, mert a törvény csak addig véd, amíg a jó oldalán vagy. Az albérlet kiadása adózás nélkül nem ajánlott.

lakaskiadas hivatalosan

A lakáskiadás adózás 2024. évi szabályai egyébként is teljesen észszerűek és betarthatóak (már nem mintha a lakás bérbeadás adózás része fakultatív volna). Az albérlet számlaadás alapján vagy számviteli bizonylattal működik, és nincs olyan „lakáskiadás okosan” – vagy okosban – megoldva, ami lehetővé tenné, hogy nyugodtan alhass, mert az albérlet adózás 2024 folyamán is a NAV prioritásai közé tartozik.

Albérlet kiadás hivatalosan, számviteli bizonylattal

Csakis ez a hozzáállás az, ami biztosítani tudja, hogy az albérlet ár kalkulátor által kiszámolt vagy az ingatlanközvetítő által javasolt, optimális bérleti díjat hónapról hónapra rendesen megkapd, ráadásul úgy, hogy ne menjen el büntetésre a pénz.

A lakáskiadás adózás 2024. évi előírásai alapján adószám nélküli vagy adószámos magánszemélyként adhatod ki a lakást. Adószám hiányában az albérlet számlaadás nélkül működik, de számviteli bizonylat alapján.

Nem kell adószámot kiváltanod, ha:

  • nem vagy egyéni vállalkozó sem az ingatlankiadás szempontjából, sem más szempontból,
  • nem vagy közösségi adószám kiváltására kötelezett személy,
  • csak áfamentes bérbeadással foglalkozol.

Ez esetben az albérlet kiadás hivatalosan megköveteli, hogy számviteli bizonylatot bocsáss ki. Ebben az okmányban egyébként igazán nincs semmi különleges. Vehetsz egy egyszerű papírlapot, aminek a tetejére felírod a címet: Számviteli bizonylat – lakás bérbeadás vagy ingatlan bérbeadás, lakás kiadás, ingatlan kiadás stb., ahogy Neked jobban tetszik.

Ez alá beírod, hogy „A bizonylat tárgya”, és itt feltünteted a lakásod pontos címét és helyrajzi számát. „A bérbeadó adatai” lesz a következő sor, a szokásos személyes adataiddal (név és lakcím), valamint az adóazonosító jeleddel. „A bérlő adataihoz” az albérlőd nevét és az állandó lakcímét kell beírni.

lakaskiadas hivatalosan 3

A felén már túl is vagy. A következő kategória a „Megnevezés”. Ez annak a dolognak a megnevezése, amire a számviteli bizonylat vonatkozik, például: 2024. májusi bérleti díj. „A bérleti díj összege” csakis forintban írható be, és erre a Megnevezésben feltüntetett időszakra vonatkozik. Hol és mikor készült?

Ha ezt is az okmány aljára írtad, és aláírtad, valamint a bérlőddel is aláírattad a papírt, akkor mindent tudsz a számviteli bizonylat kiállításáról, amit tudni lehet, és annak tökéletes példányát állítottad ki.
További részletekről tájékozódhatsz Számviteli bizonylat – lakáskiadás cikkünkből.

Az albérlet kiadás hivatalosan számlázással is lehetséges

Ha már van adószámod, akkor azt kell használnod. Abban az esetben is, ha egyéni vállalkozó, őstermelő vagy szálláskiadó vagy. Ha adószámmal történik az albérlet kiadás hivatalosan, akkor albérlet számlaadás kötelezettséged is lesz.

Ami a befizetendő összeget illet, egészen mindegy, hogy melyik eset vonatkozik Rád, mert pontosan ugyanannyit fogsz fizetni, és az adminisztrációs teendők egyformán egyszerűek.

Ha választanod lehet, akkor az albérlet kiadás hivatalosan lehetséges két válfaja közül – a számviteli bizonylat egyszerűsége ellenére – válaszd inkább az albérlet számlaadás megoldást, mert ezzel a lakáskiadás okosan történik abból a szempontból, hogy némi plusz piaci előnyre teszel szert.

Egyes bérlők lakhatási támogatást kapnak a munkaadójuktól, de ezért cserébe számlát kell vinniük, úgyhogy olyan albérletet fognak választani, amely ezt biztosítani tudja.

A lakás bérbeadás adózás a bevétel alapján történik

Úgy gondolod, hogy ide most banalitást írtunk? Igazad lehet, de csak akkor, ha kapásból meg tudod határozni, hogy mi számít bevételnek. ?

Azt ajánljuk, hogy konkrétan az óraállások alapján számolj el hónapról hónapra a bérlőddel. Ez az összeg, amit az albérlőd rezsiköltségre ad, nem számít bevételnek a lakáskiadás adózás 2024. évi, aktuális szabályai szerint.

lakaskiadas hivatalosan 4

Ha ellenben fix összeget fizet Neked havonta az albérlőd, és annyi vizet, villanyt, gázt stb. fogyaszthat, amennyit csak nem szégyell, akkor bevételnek számít minden pénz, amit tőle kapsz, és adóznod is kell utána. Gondolom, ez nem annyira rokonszenves, bár nagyvonalú megoldás.

Érdekes módon a közös költség viszont már a Te bevételednek minősül – nagyjából azon az alapon, hogy a Te ingatlanodra költi az albérlő a pénzt. Amennyiben nem a bérlőd fizeti a közös költséget, hanem magad fizeted a közös képviselet felé, úgy nem minősül bevételnek, ezt érdemes a szerződésben is rögzíteni.

Ez a kifejezés ugyanis nem a lakók által személyesen elhasznált erőforrásokat, hanem (értelemszerűen) a lakóközösség közös kiadásait fedi, mint amilyen a takarítás, esetleg a biztonsági személyzet, a felújítások – minden olyasmi, amire az ingatlannak mint olyannak van szerződése, vagy amit az ingatlan vesz igénybe, és nem az egyes lakók személy szerint.

Talán a fentiekből is kiderül, hogy az albérlet kiadása adózás nélkül nagyon nem tanácsos, mert igen sok olyan apróság van, amiből nagy károd keletkezhet, ha nem véded magad szerződéssel.

A „betyárbecsületben” sose bízz, mert nem a Rózsa Sándorok korában élünk! Ha valaki nem kíván szerződni, akkor érdemes feltenned magadnak a kérdést, hogy vajon milyen haszonra számít ebből, vagy mennyire veszi komolyan általában a kötelességeit, ha ilyesmibe belemegy.

Az etika jelenti az üzleti kapcsolatokban a valódi előnyt, mert enélkül lehetetlen a huzamosabb ideig tartó együttműködés.

lakaskiadas hivatalosan 2

Az albérlet kiadás hivatalosan járható útja az egyetlen, amelyiket javasolni tudjuk, ha stabil passzív jövedelmet szeretnél, nem pedig kockázatot és stresszforrást.

Scroll to Top